ZGportal Zagreb
 
 
 
ZGportal Zagreb
 
pregled kategorija
  GRADSKE VIJESTI     POSLOVNE VIJESTI     ZAGREBAČKI VODIČ     VAŠI KOMENTARI     O ZAGREBU
  NAJAVE DOGAĐANJA     MAGAZIN & SCENA     SERVISNE INFORMACIJE     RAZGOVORI     SHOP
ZGportal @ Facebook ZGportal @ Instagram  
ZGportal @ Twitter ZGportal @ Youtube Channel  
 
 
7. hrvatski bienalle ilustracija
 
međunarodna manifestacija posvećena suvremenoj ilustraciji
 
7. hrvatski biennale ilustracije
 
 

• GDJE SAM? > ZGportal > Gradska događanja > #izložba
home kontakt sitemap pretraga  
 
 
Hrvatski biennale ilustracije, međunarodna manifestacija posvećena suvremenoj ilustracija koja se u Galeriji Klovićevi dvori održava od 2006. godine, ove se godine održava po sedmi put, i to od 12. lipnja do 22. srpnja 2018. godine.

Iako je brojem realiziranih izložbi još daleko od Italije i Slovačke čije se međunarodne izložbe ilustracija (na Sajmu dječje knjige u Bologni i Biennalu ilustracija u Bratislavi, BIB) održavaju od 1967. godine pa čak kaskamo i za susjednim zemljama poput Slovenije i Srbije koje duže od nas priređuju izložbene manifestacije posvećene ilustraciji, sretni smo što je Hrvatski biennale ilustracije došao do svog sedmog izdanja te je kao takav prihvaćen na pozornici svjetskih ilustratorskih izložbi.

To potvrđuje broj zemalja iz kojih pristižu prijave te količina prijavljenih autora, tim više što njihova pojava na hrvatskom biennalu nije odavno rezultat izbora njihovih nacionalnih selekcija, već stvar njihove vlastite odluke da se samostalno prijave, ne znajući pri tom hoće li biti uvršteni u izložbu ili ne.Kao i svih dosadašnjih godina na natječaj je pristigao respektabilan broj prijava hrvatskih i inozemnih, afirmiranih i anonimnih ilustratora. Dodatna je vrijednost zagrebačkog biennala što omogućuje mladim i neafirmiranim umjetnicima slanje neobjavljenih radova te se tako formira uvijek svjež i nov izbor kojemu kredibilitet daju ustaljena i provjerena imena ilustratora stasalih na našoj ilustratorskoj sceni.

Za razliku od vremena kada se ilustracija kao samostalna likovna disciplina tek formirala, u doba kada nije postajalo ni mjesto na kojemu bi se ona akademski izučavala i kada su se i oni koji su se njome bavili to činili usputno i sa strane, danas je sve više umjetnika koji se izjašnjavaju upravo kao ilustratori, a da pri tom ne izazivaju podsmijeh svojih kolega srodnih disciplina i usmjerenja. Tome u prilog govori i samostalna izložba Zdenka Bašića, posljednjeg dobitnika Velike nagrade Hrvatskog biennala ilustracije ostvarena krajem prošle 2017. i početkom ove godine u podrumu Galerije.

Održana u vrijeme adventa doživjela je velik uspjeh i nadprosječan odaziv publike. Pomoću njegovih autorskih knjiga i slikovnica, trodimenzionalnih lutaka, digitalnih ilustracija, scenografija i igrano - dokumentarnih filmova Zdenkovi fantastični likovi ispunili su prostor podruma i prenijeli nas u neki drugi izmaštani svijet. Taj, njemu tako svojstven Gesammtkunstwerk, u kojem spaja sve umjetničke, a nadasve likovne pristupe dao je te 2016. godine najbolji odgovor na zadanu temu preispitivanja odnosa ilustracije i animacije.Ove godine zabilježene su prijave ilustratora iz Australije, Bugarske, Češke, Irana, Italije, Slovenije i Srbije čiji su radovi dali individualne odgovore na grad kao zadanu temu. U tom tematskom, sadržajnom smislu zanimljivo je pratiti na koje su sve načine - metaforične i doslovne - autori shvatili zadanu temu, ograničenja koja donosi ili sugestije i ideje koje ih inspiriraju u njihovom stvaralačkom činu.

U većem dijelu izabranih radova primjećuje se kako su autori temi pristupili u doslovnom smislu oslanjajući se pritom u njenoj obradi na svakodnevicu i rutinu gradske vreve - našli su se na tim ilustracijama susjedi, sudari, automobili, bicikli, tramvaji i motori, stambena naselja, neboderi, blokovi, kuće i dvorišta, ulice pune zaposlenih gradskih djevojaka, smetlara i poštara, ali i kavane i parkovi puni ptica, miševa i insekata.Posebno su razveselili pojmovi poznati iz kolokvijalnog zagrebačkog uličnog žargona poput cipelcuga i cajtnota, kao i nezaobilazno mjesto svakog velikoga grada - plac (tržnica) koji je pred našim očima u tren oživio s vjernim prikazima kumica koje nude domaći sir i vrhnje, voće i povrće. Izabirući radove prodefilirali smo stvarnim gradovima poput Ljubljane, Belfasta, Praga, Chicaga, Bologne, Kopenhagena, onim izmišljenima (Grad Anđela / City of Angel, Mravlji grad) te ponekim distopijskim. Drugi dio izabranih radova odnosi se na metaforični pristup temi gdje samo jedan prikazani motiv upućuje i aludira, ali ne nužno, da se radi o nečem gradskom.

Osim njih mnogo je radova koji su imali književni, literarni predložak. Među njima nalazimo reference na književna djela iz različitih književnih žanrova od onih iz usmenih narodnih pripovjedaka kao što su Šeherezadine priče iz 1001 noći ili biblijske Noine arke preko klasične literature poput romana Franza Kafke do zanastveno - fantastičnih romana Vremenski stroj i Rat svjetova H. G. Wellsa.

U tehničkom smislu radovi koji su ocijenjivanji raznovrsnih su formata i tehnika. Među formatima, koji više nisu zadani na male mjere te i na taj način daju slobodu autorima našli su se oni najmanji od tek nekoliko centimetara do većih A3 i B1 formata, a neki su pristigli potpuno opremljeni. Tehnike također raznolike - od uobičajenih akrila, kolaža, pastela, bojica, olovaka, vodenih boja, tempera, tuša, krede, grafika, najzastupljenijih kombiniranih tehnika i digitalnih obrada do nešto posebnijih kao što je vez vunom na lanenom platnu. Ipak nekim je već provjerenim i afirmiranim imenima ove godine tema grada nažalost promakla.Ipak nekim je već provjerenim i afirmiranim imenima ove godine tema grada nažalost promakla. Posebnu dionicu ove godine čine radovi čeških autora - studenata s Fakulteta dizajna i umjetnosti Ladislava Sutnara čije su se ilustracije i razina tehničke vještine kao cjelina istakli. Najviše se to primijetilo u odnosu na pristigle radove naših studenata.

Osim toga ovogodišnji je biennale obilježen i suradnjom s nakladničkom kućom Fraktura iz Zaprešića te će tako jedan dio izložbe biti posvećen radovima hrvatskih ilustratora nastalima po narudžbi za naslovnice knjiga ili kao dio knjižne ilustracije romana domaćih i stranih književnika, a čiji je zajednički nazivnik opet grad. Upravo suradnja s nakladnicima, koji su jedni od glavnih naručitelja ilustracije i nas krajnjih korisnika, struke koja priređuje izložbe i publike koja dolazi na njih ili čita likovno opremljene knjige otvara pitanje gdje se ilustracija i ilustratori nalaze danas na stvarnom tržištu rada, koliko su (ne)potrebni i kakva im je budućnost.

Na neka od tih pitanja možda dobijemo odgovore na tribini planiranoj unutar popratnog programa izložbe pod nazivom Ilustracija u tranziciji.
 
 
 
arhiva najava po godinama:
 
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
najave po mjesecima 2018. godine
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
 
 

 
 
            home   kontakt   sitemap   pretraga
 
 

 
 
Vezano uz temu: umjetnost
Aktualna kulturno - zabavna događanja u Gradu Zagrebu.
Snađite se u Zagrebu uz Zagrebački kulturni vodič.
5. lipnja 2018.
k.v.
 
 

 
 
 
 
pitajte nas, pitamo za vas informacije o gradu zagrebu oglašavajte se na ZGportalu
simboli grada zagreba djevojka mjeseca / girl of the month vremenska prognoza za grad zagreb
poslovni imenik / žute stranice
besplatna razmjena linkova / free link exchange
jedan klik do svega
promotivne objave / sponzorirani članci
 
 
 
 
home   kontakt   sitemap   pretraga
kontaktirajte nas
vaše vijesti, najave, obavijesti i poruke šaljite na adresu e-pošte redakcija@zgportal.com
pitajte nas, pitat ćemo za vas
ne možete dobiti odgovore na Vaša pitanja?
pitajte nas, pitamo za Vas
simboli grada zagreba
Tvornica Kulture Zagreb
 
 
 
ZGportal Zagreb