trg kralja tomislava, samobor / travanj 2014.

Širokopojasni pristup internetu za više od 14 tisuća kućanstava u Svetoj Nedelji, Samoboru i Stupniku

Grad Sveta Nedelja i Hrvatski Telekom potpisali su 10. veljače 2020. godine Sporazum o partnerstvu u provedbi projekta koji će omogućiti širokopojasni pristup za više od 14 tisuća kućanstava na području Svete Nedelje, Samobora i općine Stupnik. Projekt koji bi trebao biti dovršen 2023. godine vrijedan je 76.217.509,29 kuna i provodi se u okviru Ograničenog poziva na dostavu projektnih prijedloga za dodjelu bespovratnih sredstava Izgradnja mreža sljedeće generacije (NGN) / pristupnih mreža sljedeće generacije (NGA) u NGA bijelim područjima.


Svojim potpisom partnerstvo su potvrdili gradonačelnik grada Sveta Nedelja Dario Zurovec, član Uprave HT-a i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Boris Drilo te članica Uprave HT-a i glavna operativna direktorica za privatne korisnike Nataša Rapaić.

“Ovo je jedna od najvećih investicija u ovom dijelu Zagrebačke županije. Kao nositelji projekta, omogućit ćemo optiku i u Samoboru i u Stupniku, bez direktnog opterećivanja naših proračuna, a uz izdašnu pomoć EU-a. Također moram naglasiti i da je to zasigurno značajan iskorak za postizanje veće kvalitete života naših sugrađana, kao i za razvoj industrija temeljenih na znanju u Svetoj Nedelji, što je u skladu s našom strategijom razvoja i poreznim rasterećenjima. Odlični infrastrukturni uvjeti u kombinaciji s niskim, gotovo nepostojećim davanjima, čini nas idealnim mjestom za investicije i za život”, istaknuo je Dario Zurovec, gradonačelnik grada Sveta Nedelja.

Brzom internetskom mrežom bit će pokrivena sva bijela područja na kojima nema brzog interneta, što obuhvaća otprilike 50% korisnika na području projekta. Najmanje 80% korisnika će dobiti optičke priključke s brzinama pristupa od najmanje 100 MB/s u oba smjera, a javnim korisnicima omogućit će se brzina od najmanje 1 GB/s.

Predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma Kostas Nebis naglasio je kako se tehnologija mijenja iz dana u dan: “Ona utječe na živote ljudi i ostvarivanje njihovih mogućnosti u raznim područjima. Potpisivanjem ovog Sporazuma pomoći ćemo svim građanima da najbolje iskoriste te svoje mogućnosti”

Podsjetimo, grad Sveta Nedelja sklopio je s gradom Samoborom i općinom Stupnik Sporazum o suradnji na projektu razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja, prihvatljivog za financiranje iz EU fondova. Plan razvoja navedene infrastrukture odobrio je HAKOM, nakon čega je donesena Odluka o pokretanju projekta, za čijeg je nositelja odabran grad Sveta Nedelja.

Sveukupna vrijednost projekta, uključujući prihvatljive i neprihvatljive troškove iznosi 76.217.509,29 kuna. Hrvatski Telekom sudjelovat će u projektu s 33.026.210,68 kuna vlastitih kapitalnih sredstava za financiranje prihvatljivih investicijskih troškova te s 10.652.019,16 kuna za financiranje neprihvatljivih troškova. Ukupni prihvatljivi troškovi iznose 65.565.490,13 kuna, što znači da će ostatak od 32.539.279,45 kuna Hrvatski Telekom potraživati kao sredstva državne potpore iz fondova Europske unije. Potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava između Hrvatskog Telekoma, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) očekuje se sredinom 2020. godine.

Aktivnosti na projektu provodit će se sukladno Okvirnom nacionalnom programu za razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja te Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju od 2014. do 2020. godine.

Gradonačelnik grada Sveta Nedelja Dario Zurovec / 2020

PROČITAJTE VIŠE:

Tagged