zagreb glavni kolodvor / veljača 2021.

Remont željezničke pruge “Podsused – Zaprešić” – prekid prometa u ožujku

U tijeku je remont lijevog kolosijeka željezničke pruge na dionici “Državna granica – Savski Marof – Zagreb Glavni kolodvor”. Zbog toga će ta dionica biti zatvorena za željeznički promet između kolodvora Podsused Tvornica i Zaprešić. Termini zatvaranja su od 1. ožujka 2021. godine u 0.20 sati do 14. ožujka u 23.59 sati. U tom razdoblju putnici međunarodnih vlakova 158, 1212 i 1213 bit će prevezeni autobusima na relaciji “Zagreb Glavni kolodvor – Savski Marof” i obratno.

Raspored vožnji zamjenskih autobusa kao i popis vlakova koji neće voziti na relacijama Zagreb GK – Savski Marof i obratno, Podsused Tvornica – Harmica i obratno, Podsused Tvornica – Zaprešić i obratno, Podsused Tvornica – Savski Marof i obratno te Zaprešić – Zagreb GK, Zagreb GK – Harmica i obratno objavljen je na mrežnim stranicama HŽ Infrastrukture. Ostali vlakovi vozit će jednim kolosijekom pa se putnici mole za razumijevanje zbog moguća kašnjenja pojedinih vlakova.

Pružna dionica Zagreb Zapadni Kolodvor – Savski Marof duga je 17,8 kilometara i nalazi se na željezničkom koridoru RH1, važnom za međunarodni teretni i gradsko – prigradski putnički prijevoz. Radovi na njezinoj obnovi koji su u tijeku vrijedni su 365,7 milijuna kuna (bez PDV-a), od čega se veći dio financira iz kredita Svjetske banke. Završetak radova planiran je na ljeto 2022. godine.

Na dionici pruge Zaprešić – Savski Marof radovi su završeni te je na dionici uspostavljena brzina prometovanja vlakova od 120 km/h. Željeznička stajališta Zaprešić – Savska i Brdovec puštena su u funkciju. Po završetku cjelokupne obnove vlakovi će dionicom Zagreb Zapadni Kolodvor – Savski Marof prometovati brzinom od 120 km/h. Sigurnost i interoperabilnost željezničkoga prometa bit će veće, a smanjit će se troškovi održavanja pruge. Poboljšat će se i mogućnost prijevoza većeg broja putnika u dnevnome migracijskom prometu.

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - - - -