obnova pruge zagreb - savski marof / kolovoz 2020.

Radovi na obnovi željezničke pruge između Zapadnog kolodvora i Savskog Marofa u dužini od 17,8 km

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, državni tajnik Tomislav Mihotić i Uprava HŽ Infrastrukture obišli su u četvrtak, 27. kolovoza 2020. godine radove na obnovi željezničke pruge između zagrebačkog Zapadnog kolodvora i Savskog Marofa. U kolodvoru Savski Marof okupljeni, među kojima su bili i gradonačelnik Zaprešića Željko Turk te načelnik Općine Brdovec Alen Prelec vidjeli su radove na ugradnji nosivog (tamponskog) sloja trupa pruge postrojenjem i tehnologijom PM-100 BCR te izrazili zadovoljstvo napretkom radova.

“Ova investicija dio je velikog investicijskog ciklusa u prometnu infrastrukturu koji danas iznosi preko 20 milijardi kuna, od čega preko 11 milijardi kuna ulažemo upravo u željeznice. U blizini ovoga gradilišta nalazi se još jedno veliko gradilište, a to je obnova pruge između Zaprešića i Zaboka, tako da samo na ovoj mikrolokaciji ulažemo oko 900 milijuna kuna u obnovu željezničke infrastrukture. Upravo zato izuzetno mi je drago da radovi idu dobro na obje dionice, pogotovo danas ovdje, gdje smo imali priliku vidjeti ovaj specijalni stroj za donji ustroj pruge koji vrši zamjenu pružnih pragova i temelja. Ono što nas očekuje u narednim godinama je nastavak ulaganja u obnovu željezničke infrastrukture pa ćemo tako već sljedeći tjedan potpisati ugovor o osiguranju bespovratnih EU-ovih sredstava za nabavu 22 nova vlaka za HŽ Putnički prijevoz. Tako da, osim gradnje i obnove same infrastrukture, idemo i s modernizacijom voznog parka, a sve kako bi Hrvatska dobila modernu i suvremenu željeznicu, kakvu i zaslužuje”, rekao je ministar Oleg Butković.

Radovi se trenutačno izvode na dionici između kolodvora Savski Marof iz Zaprešića, na stajalištima Brdovec i Zaprešić – Savska te u kolodvoru Savski Marof. Navedeni radovi trebali bi biti završeni do kraja godine, kad će se brzina prometovanja podići na 120 km/h.

“Izuzetno smo zadovoljni dinamikom radova na obnovi ove iznimno važne dionice, koja će kada sve bude završeno osnažiti najfrekventniji željeznički pravac u Hrvatskoj. Radovi vrijedni 365,7 milijuna kuna započeli su u svibnju i unatoč pandemiji korona virusa teku predviđenom dinamikom. Ako sve bude po planu, a uvjeren sam da hoće, sve će biti završeno u ovo vrijeme za dvije godine”, dodao je Ivan Kršić, predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture.

Budući da se radi o dionici koja se proteže širim gradskim područjem, radovi utječu na redovit tijek željezničkog prometa jer za vrijeme izvođenja radova na jednom od kolosijeka željeznički promet teče susjednim kolosijekom, dok se dio putničkih vlakova zamjenjuje autobusima.

“Svjesni smo da ova situacija putnicima stvara određene probleme prilikom putovanja, no molimo ih za strpljenje i razumijevanje s obzirom na to da će se obnovom postojeće infrastrukture na 17,8 kilometara podići razina sigurnosti, omogućit će se veća brzina vlakova i veća nosivost pruge, a gradsko – prigradski prijevoz putnicima će postati bolji i privlačniji”, dodao je Ivan Kršić.

Obnova dionice željezničke pruge između Zapadnog kolodvora u Zagrebu i Savskog Marofa vrijedna je 365,7 milijuna kuna (bez PDV-a), od čega se veći dio financira iz kredita Svjetske banke za obnovu i razvoj. Ugovor za radove potpisan je s tvrtkom Swietelsky u veljači 2020. godine.

“Na prugama pod upravljanjem HŽ Infrastrukture do sada smo obnovili više od 500 kilometara pružnih kolosijeka. Sve radove izveli smo najnovijim tehnologijama i strojevima, čime potvrđujemo činjenicu da tvrtka Swietelsky prati najnovija tehnološka i tehnička iskustva te da posjeduje mehanizaciju respektabilnu u Europi i u svijetu. Takav profil tvrtke omogućuje nam izvođenje ugovorenih radova u optimalnome, najkraćemu vremenu. A bez zalaganja i razumijevanja zaposlenika HŽ Infrastrukture u ovom poslu niti naš poslovni uspjeh ne bi bio ovako značajan”, rekao je Zvonko Dundović u ime izvođača radova, tvrtke Swietelsky.

Projekt obnove pruge na dionici Zagreb (Zapadni kolodvor) i Savski Marof

  • cjelovitu obnovu gornjega i donjega pružnog ustroja;
  • sanaciju mostova Krapina, Lužnica i Vrabeščak;
  • sanaciju propusta i sanaciju podvožnjaka Vrapčanska i Škorpikova;
  • sanaciju triju pothodnika te ugradnju sintetičkoga popođenja na željezničko – cestovne prijelaze Sokolska, Kolodvorska, Savska, Brdovec i Savski Marof;
  • uređenje zgrada u kolodvoru Savski Marof i stajalištu Brdovec;
  • zamjenu postojećih perona i uređenih površina novima u stajalištima Kustošija i Zaprešić – Savska te u kolodvoru Podsused;
  • ugradnju nadstrešnica u stajalištima Kustošija, Podsused, Zaprešić – Savska i Brdovec
  • usklađivanje signalno – sigurnosnih i telekomunikacijskih uređaja;
  • kompletnu obnovu sustava kontaktne mreže;

PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - - - - - - - -

2 thoughts on “Radovi na obnovi željezničke pruge između Zapadnog kolodvora i Savskog Marofa u dužini od 17,8 km

Comments are closed.