nikola albaneže / 1960.-2022.

Preminuo Nikola Albaneže, upravitelj Strossmayerove galerije starih majstora

Nikola Albaneže, povjesničar umjetnosti i likovni kritičar, preminuo je u ponedjeljak 3. siječnja 2022. godine u Zagrebu u 62. godini. Rođen je 1960. godine u Zagrebu, a bio je upravitelj Strossmayerove galerije starih majstora Hrvatske akademije znanosti i umjetnost. 1991. godine diplomirao je povijest umjetnosti i ruski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje je završio i dodiplomski studij muzeologije. Status višeg kustosa stekao je 2001.


Od 1994. do 2000. radio je u Gradskom muzeju Karlovac kao kustos odjela kulturne povijesti i voditelj Galerije Vjekoslav Karas. Od 2000. do 2002. radio je u Kabinetu grafike HAZU-a, od 2003. u Art magazinu Kontura. Pripremio je brojne izložbe popraćene predgovorima u katalozima te članke, osvrte i recenzije objavljene u raznim časopisima. Objavljivao je tekstove s područja povijesti, teorije likovnih umjetnosti, tržišta umjetnina te muzeološke problematike i interpretacije kulturnog naslijeđa, kao i znanstvene članke i stručne recenzije.

Bio je autor više retrospektivnih izložbi, među kojima se izdvajaju Retrospektiva Ljudevita Šestića (2001.) i Retrospektiva Vjekoslava Karasa (2001.). Obje izložbe organizirane su u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu ok je Retrospektiva Zlatka Price održana u Klovićevim dvorima 2016. godine. Bio je predsjednik Studijske sekcije ULUPUH-a u dva mandata – od 2006. do 2014. godine. Nikola Albaneže svojom je profesionalnom inventivnošću i stvaralačkom osobnošću ostavio trajnu vrijednost u hrvatskoj kulturi i umjetnosti. Više o njegovom radu doznajte na mrežnim stranicama HAZU-a na adresi info.hazu.hr.

Tagged