gradska plinara zagreb - upravna zgrada - kolovoz 2014.

Gradska plinara za projekt jačanja kibernetičke sigurnosti dobila više od 2,3 milijuna kuna

Gradskoj plinari Zagreb odobreno je 316.463 eura, odnosno nešto više od 2,3 milijuna kuna, za projekt jačanja informacijske sigurnosti, a u okviru Instrumenta za povezivanje Europe (CEF Telekom), fonda namijenjenog ulaganju u digitalne infrastrukturne projekte Europske unije u području prometa, energetike i digitalne tehnologije. Ugovorom s Izvršnom agencijom za inovacije i mreže (INEA), potpisnicom uime Europske komisije, sufinancirano je 75 posto iznosa projekta vrijednog više od 3,1 milijun kuna.

GPZ, kao najveći hrvatski distributer plina, koji je Zakonom o kibernetičkoj sigurnosti prepoznat među ključnim informacijskim sustavima iz područja energetike, će s partnerom Zavodom za sigurnosti informacijskih sustava kao nadležnim CSIRT-om, tijelom za prevenciju i zaštitu od kibernetičkih incidenata, kroz projekt Unapređenje kibernetičke sigurnosti za sigurnu i pouzdanu distribuciju plina unaprijediti informacijske i komunikacijske procese. Tako će se kroz ovaj projekt, koji će se provoditi do lipnja 2022. godine, ojačati kapaciteti za odgovor na kibernetičke sigurnosne incidente.

“Informacijske i komunikacijske tehnologije okosnica su suvremenih društvenih i gospodarskih aktivnosti. Ulaganjem u digitalizaciju poslovanja, s pratećim sustavima za zaštitu od kibernetičkih rizika, GPZ prati trendove nužne za našu ključnu uslugu sigurne isporuke plina potrošačima i za stabilnost plinskog sustava. Ovo je prvi, ali ne i jedni projekt koji GPZ ima u planu koristeći sredstva europskih fondova za razvoj poslovanja”, rekao je Tomislav Mazal, direktor Gradske plinare Zagreb.

Sredstvima iz CEF Telekom fonda pridonosi se razvoju jedinstvenog digitalnog tržišta Europske unije ulaganjem u digitalne infrastrukture zemalja članica s ciljem jačanja suradnje i sposobnosti dionika ključnih za strategiju kibernetičke sigurnosti EU definiranu Direktivom o mjerama za visoku zajedničku razinu sigurnosti mrežnih i informacijskih sustava (NIS Direktiva).


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged