uljana repica / zagreb, travanj 2017.

6,5 milijuna kuna potpore poljoprivrednicima Zagrebačke županije

Zagrebačka županija poziva poljoprivrednike sa svog područja da se jave na 6,5 milijuna kuna vrijedan javni poziv te ostvare bespovratne potpore u maksimalnom iznosu do 150.000 kuna. Javni poziv je otvoren do 15. studenog 2020. godine.

“Snaga poljoprivrede Zagrebačke županije ogleda se u više od 14.000 registriranih poljoprivrednih gospodarstava po čemu naša županija drži vodeću poziciju u Republici Hrvatskoj. Vodeću poziciju držimo i prema ulaganjima u poljoprivredu koja u zadnjih 15 godina prelaze brojku od 100 milijuna kuna”, rekao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Potpore za spomenuti 6,5 milijuna kuna vrijedan javni poziv u poljoprivredi će se dodjeljivati za ulaganja u modernizaciju i povećanje konkurentnosti poduzetnika u preradi i stavljanju na tržište poljoprivrednih prehrambenih proizvoda u sektoru povrćarstva, cvjećarstva, voćarstva, vinogradarstva i vinarstva te stočarstva i ekološke proizvodnje. Potpore se mogu dobiti i za edukaciju i stručno osposobljavanje, razvoj proizvodnje i marketing, ulaganje u razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti i usluga na ruralnom području poput vinotočja i kušaonica, ulaganja u sektor šumarstva itd. Poljoprivrednik može ostvariti bespovratnu godišnju potporu u iznosu od 150.000 kuna uz intenzitet potpore od 30% do 70% prihvatljivih troškova.

“Evidentno je da će prihodovna strana Proračuna Zagrebačke županije biti manja, ali naša je dužnost stati iza naših poljoprivrednika i gospodarstvenika koji su pogođeni krizom uzrokovanom korona virusom. Poljoprivrednici se već mogu javljati na ovaj natječaj, a nakon donošenja rebalansa Proračuna koji je u pripremi, planiramo osigurati još dodatnih 1,5 milijuna kuna, dakle, ukupno 8 milijuna kuna. Nakon Rebalansa i naši poduzetnici mogu računati na bespovratna sredstva koja će ove godine biti rekordna u iznosu od 12 milijuna kuna. Ovom iznosu pribrojat će se i sredstva s posebnog računu u sklopu akcije Pomoć gospodarstvenicima. Na ovaj račun već su uplaćene plaće župana i zamjenika za ožujak i naknade dijela vijećnika Skupštine Zagrebačke županije. Nakon Rebalansa proračuna, jer je to pravno jedino tako moguće, na račun će biti preusmjerene uskrsnice i regresi svih djelatnika Zagrebačke županije, ali i razlika u plaćama. Naime, u tijeku su pregovori sa socijalnim partnerima vezanim za smanjenje plaća”, dodao je Kožić.

Korisnici županijskih potpora mogu biti mikro, mala i srednja poduzeća, poduzetnici, pravne i fizičke osobe s područja Zagrebačke županije koji su, ovisno o potpori na koju se prijavljuju, upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava u Zagrebačkoj županiji, Upisnik šumoposjednika ili u upisnik / registar djelatnosti za koju traže potporu. Također, sredstva su dostupna i za proizvođačke grupe ili organizacije registrirane sukladno Zakonu o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda sa sjedištem na području Zagrebačke županije.

Prijave se dostavljaju elektronički, putem sustava ePrijave koji je dostupan na poveznici eprijave.hr na način da se ispuni odgovarajući obrazac i učita propisana dokumentacija (skenirani dokumenti u formatima pdf i jpg) u sustav za prijavu projekata. Nakon završetka ePrijave potrebno je ispisati prijavni obrazac, potpisati ga te poslati u roku od 7 dana od dana ispunjavanja ePrijave, (bez već priložene propisane dokumentacije), preporučenom poštom na adresu: Zagrebačka županija, Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo, Ulica grada Vukovara 72/V, 10 000 Zagreb ili osobno na istu adresu u Pisarnicu koja se nalazi u prizemlju.

Tekst javnog natječaja, upute za prijavitelje i prijavni obrasci nalaze se na web-stranici Zagrebačke županije zagrebacka-zupanija.hr pod rubrikom Natječaji.


PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - -