nk inter zaprešić - logo 2021.

Tomislav Ivković podnio ostavku – Inter iz Zaprešića ostao bez trenera

Inter iz Zaprešića ostao je bez trenera – Tomislav Ivković podnio je direktoru Kluba Branku Ljaljku ostavku nakon slabijih rezultata u proljetnom dijelu sezone. Rezultati su toliko loši da je nekadašnji prvoligaš vrlo blizu zoni ispadanja u Treću HNL.

Tomislav Ivković je trener Intera od 2020. godine i doveden je kao “onaj tko će vratiti klub na staze stare slave”. No, očito to nije uspio, a iz kluba još nisu javili tko će ga naslijediti. Ukoliko se ne nađe neko rješenje, nekadašnjeg osvajača Kupa Hrvatske (1992.) neće imati tko voditi na prvenstvenom gostovanju kod HNK Orijenta 1919.


Iako se kao službena godina osnutka kluba uzima 1929., valja napomenuti da začetke nogometa u Zaprešiću treba tražiti 24. srpnja 1924. godine kada u Zaprešić stiže prva nogometna lopta koju je dobila lokalna učiteljica. Loptu su uskoro počeli napucavati lokalni mladići, koji su 1927. godine dogovorili prvu neslužbenu nogometnu utakmicu protiv Savskog Marofa. Ovu utakmicu Zaprešićani su pobijedili rezultatom 5:1.

Rana povijest kluba isprepliće se s radom lokalnog pjevačkog društva Jelačić, jer su jezgru nogometne momčadi tada činili upravo muški članovi pjevačkog društva. 1929. službeno je osnovan klub koji se zvao NK Sava, koji do 1930. mjenja ime u HŠK Jelačić, čini se pod utjecajem pjevača – nogometaša koji su htjeli da se klub nosi isto ime kao i pjevačko društvo. Pod ovim imenom klub je nastavio djelovati do početka 2. svjetskog rata, dok su se u njemu izmjenile dvije generacije igrača.

S početkom Drugog svjetskog rata prestaje i rad HŠK Jelačića, kojem je posljednja sjednica uprave održana 2. lipnja 1941.

S krajem rata klub obnavlja svoj rad, sada pod imenom Fizkulturno društvo Zaprešić. Do 1948. naziv “fizkulturno” zamjenjuje termin “sportsko” pa se klub tada naziva “Sportsko društvo Zaprešić”. 1953. godine u blizini Zaprešića s proizvodnjom kreće tvornica Jugokeramika, koja ubrzo preuzima ulogu glavnog sponzora kluba, a klub po njoj preuzima ime Jugokeramika.

U osamdesetim godinama dvadesetog stoljeća, SD Jugokeramika počinje organizacijski jačati, čemu su pridonosile tombole, preko kojih se punio proračun kluba i jačala infrastruktura. Do 1987. godine klub je napredovao do finala kvalifikacija za drugu jugoslavensku ligu, međutim u ključnoj utakmici gubi od Sparte iz Belog Manastira.

Raspadom SFRJ i osamostaljenjem Hrvatske Jugokeramika mijenja ime u INKER (INdustrija KERamike)

Sukladno tome i klub je promijenio ime. Prekidom sponzorstva, klub je 2003. godine promijenio ime u današnje – NK Inter Zaprešić. Inter igra utakmice na stadionu ŠRC Zaprešić koji ima kapacitet od 4500 mjesta, a slijede ga vjerni navijači – Divlje svinje ili Wild Pigs – koji su osnovani 1993. godine.

No, ispadanjem Inkera iz prve lige 1997. nestaje i ta navijačka skupina, koja ponovno počinje s djelovanjem 2003. i povratkom Inkera / Intera u elitno društvo hrvatskog nogometa. Više o “divu iz predgrađa” ili “keramičarima” – Interu iz Zaprešića – doznajte na službenim klupskim stranicama na adresi inter.hr.

2. HNL 2020 / 2021 – poredak

Tagged