gnk dinamo zagreb - stadion maksimir - arieal photo - rujan 2012.

Hrvatski nogomet završio sezonu 2021/2022 – Dinamo prvak, Hajduk pobjednik Kupa – uvodi se Elitna HT liga

Hrvatski nogomet završio je svoju sezonu 2021./2022., a u povijest odlazi HT Prva liga i dosadašnji sustav natjecanja. Ligaška sezona završila je derbijem Dinama i Hajduka koji je završio 3:1, no Plavi su osigurali prvenstvo u kolu prije kraja. I Hrvatski nogometni kup je završio, a ovogodišnji pobjednik je Hajduk. Bili su na Poljudu pobijedili Rijeku rezultatom 3:1 i konačno donijeli trofej u Split. Trenutno su klubovi na odmoru, a većina će se ponovo okupiti na pripremama za sljedeću sezonu sredinom lipnja 2022. godine.


Nova sezona HNL-a počinje u subotu, 16. srpnja 2022. godine. Napomenimo da će se tjedan dana ranije – 9. srpnja – igrati utakmica Superkupa. U njoj će snage odmjeriti dva naša najjača nogometna kluba – prvak Dinamo i osvajač Kupa Hajduk. Dodajmo da je riješena i enigma tko će voditi Dinamo. Trenutni privremeni trener Ante Čačić potpisao je novi ugovor na godinu dana.

Hrvatski nogomet od ljeta 2022. dobija Elitnu, Prvu i Drugu ligu

Promijenit se cijeli hrvatski ligaški nogometni sustav, a i sama Prva liga mijenja ime. Više se neće zvati Prva HNL nego Elitna liga, a uz taj naziv ići će i ime sponzora. Druga HNL postaje Prva liga dok će jedinstvena treća liga nositi naziv Druga liga. S ovim novim promjenama hrvatski nogomet organizacijski postaje sličan stilu kakvog imaju engleske lige.

Također, dogodila se i velika promjena vezano za financiranje klubova. Naime, Hrvatski nogometni savez potpisao je vrlo unosan ugovor o prodaji televizijskih prava. On će klubovima, a osobito onim manjima, donijeti doista veliki novac i omogućiti im puno lakše preživljavanje. Podsjetimo, HNS je potpisao ugovor s HT-om na rok od na četiri godine vrijedan ukupno 36 milijuna eura (280 milijuna kuna).

Od prodanih TV prva klubovima će pripasti čak 85 posto

Tako će svaki klub u Elitnoj HT ligi fiksno dobiti 3.5 milijuna kuna, a ostalo će ovisiti o ostvarenom plasmanu. Tako će prvak dobiti dodatnih 17 posto od ukupnih primanja iz TV ugovora. Drugoplasirani će dobiti 15, trećeplasirani 13 posto i tako dalje.

Prvak Elitne HT lige dobit će najviše novaca, ukupno 9.3 milijuna kuna. Drugoplasiranom klubu pripadat će 8.6 milijuna, trećeplasiranom 7.92 milijuna, četvrtoplasiranom 7.5 milijuna, petoplasiranom 6.9 milijuna, sedmoplasiranom 6.22 milijuna, osmoplasiranom 5.88 milijuna, devetoplasiranom 5.5 milijuna, a posljednjeplasiranom 4.86 milijuna kuna.

Gdje gledati HNL, tj. nogomet u Elitnoj HT ligi u sezoni 2021./2022.?

Navijače će vjerojatno zanimati hoće li i gdje moći gledati susreti HNL-a. Odgovor je da će prijenosa biti, no ne i na različitim platformama kao što je bio slučaj ove sezone. Nova sezona Elitne HT lige emitirat će se na novim TV kanalima Max Sport koji će biti dostupni isključivo u paketima Max TV-a, EVOtv-a i Iskona. Dodajmo da će jednu utakmicu po kolu prenositi Hrvatska televizija.

Što se tiče kalendara prvenstva i on je poznat. Jesenski dio prvenstva trebao bi završiti nakon 17. kola i to u subotu, 12. studenog 2022. godine. Tako HNL završava samo devet dana prije početka Svjetskog nogometnog prvenstva koje će se održati u Kataru od 21. studenog do 18. prosinca. Stanka u HNL-u trajat će čak dva mjeseca, a prvenstvo bi se trebalo nastaviti u subotu, 21. siječnja 2023. godine. Zadnje kolo prema rasporedu bi se trebalo odigrati također u subotu, 3. lipnja. Više informacija doznajte na mrežnim stranicama HNS-a na adresi hns-cff.hr.

Tagged