zet bus 105 / jurjevska ulica, zagreb / srpanj 2015.

Informacije o autobusnom prijevozu ZET-a

Autobusni prijevoz ZET-a organiziran je na području Grada Zagreba te na području gradova Velika Gorica i Zaprešić te općina Bistra, Luka, Stupnik i Klinča Sela. Cjelokupni autobusni promet odvija se na 146 dnevnih i četiri noćne linije te na 5 linija posebnog linijskog prijevoza. Autobusnih je stajališta na mreži ZET-a 2103, od toga 1614 na području Grada Zagreba. Radnim danom u vremenima vršnih opterećenja u zagrebačkom prometu se nalazi 279 autobusa, subotom 186, a nedjeljom i blagdanom 120 autobusa. Na godinu autobusima ZET-a preveze se oko 94 milijuna putnika. Od 3. rujna 2007. godine, odlukom Gradskog poglavarstva Grada Zagreba, podružnica ZET organizira i prijevoz školske djece.

Popis autobusnih linija ZET-a:

Autobusni vozni park ZET-a

Vozni je park tipiziran i sastoji se od vozila marke MAN, Marbus, Mercedes Benz i Iveco-Irisbus smještenih u garažama Podsused, Dubrava i Velika Gorica. Nova su vozila uglavnom niskopodna i klimatizirana, zbog čega je javni gradski prijevoz pristupačan svim kategorijama korisnika.

Tijekom 2008. i 2009. godine nabavljeno je 214 niskopodnih autobusa, solo i zglobnih, od kojih se 60 koristi stlačenim zemnim plinom. Početkom 2010. godine niskopodni autobusi čine 83 posto od ukupnog broja autobusa u voznom parku ZET-a.

Ekologija

Od 2007. godine ZET kao pogonsko gorivo uvodi biodizel, a od 2009. vozi se i na stlačeni plin. Po planovima razvoja, ZET-ovi će autobusi rabiti isključivo biogoriva, što će predstavljati veliki doprinos javnoga gradskog prijevoza u Gradu Zagrebu pri smanjenju onečišćenja i uklanjanja štetnih čestica što sadržavaju fosilna goriva.


PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - - - - - - -

13 thoughts on “Informacije o autobusnom prijevozu ZET-a

Comments are closed.