yamattovo 5 / lauba 2019

Žestoka svirka The Pretendersa i Heaven 17 pregrijala zagrebačku Laubu

Peto, obljetničko Yammatovo moralo je nadmašiti sva dosadašnja – i jest! Lauba je bila doslovce kuća slave – ovoga puta Yammat FM u Zagreb je izravno iz R’n’R Hall of Fame po prvi put doveo legendarne The Pretenders i bend s prve stranice enciklopedije britanskog elektro zvuka, Heaven 17. Svojim dosadašnjim rukopisom, koncertima Marca Almonda, ABC-ja i Anne Dudley, The Cardigans i Johnnyja Marra, Yammatovo se etabliralo u jedan od najvažnijih društveno – glazbenih događaja sezone, a peto izdanje Yammatova fueled by Cockta nadmašilo je sva dosadašnja.

The Pretenders u Zagrebu zastaju u sklopu svoje 40th Anniversary Greatest Hits turneje. Taj bend s jednom od najdramatičnijih biografija, koji je 2005. izabran u R’n’R Hall of Fame, predvođen prvom damom rocka Chrissie Hynde u Zagreb dolazi nekoliko dana pred mastering svog novog albuma Alone koji izlazi u proljeće 2020. godine. Svih ovih desetljeća dosad The Pretenders nisu nastupali ni šire u regiji, no nepokolebljivo, ali uporno i tvrdoglavo s lakoćom oni prelaze most između punka, novog vala i pop glazbe poput nijednog drugog benda.

I sve su to pokazali u Zagrebu, otvorivši s posljednjim albumom i istoimenom pjesmom Alone te Gotta Wait i tako nam dali do znanja da se čekanje isplatilo. Potom su svoju poruku publici odaslali s Message, Kid i Down The Wrong Way, a zatim nanizali hitove Talk Of The Town, I Go To Sleep, Back On The Chain Gang, Private Life i Brass in Pocket.

I kao šećer na kraju, sjajan bis – Thumbelina, The Wait, Precious i Middle Of The Road.

Prethodno su prepunu Laubu dobro zagrijali i rasturili Heaven 17. Nije samo njihova generacija uživala, i nova je imala što naučiti i doživjeti – izveli su klasike Fascist Groove Than, Crushed, You’ve Lost That Loving Feeling, a svojevrsni hommage Davidu Bowieju, umjetniku koji je, kako su rekli, inspirirao mnoge odali su live izvedbom njegove Let’s Dance. Zakucali su s Let Me Go i Temptation, a zvučalo je to jednako suvremeno kao i onda kada su nastale, davnih 80-tih prošlog stoljeća.

Prije i poslije koncerta publiku su dodatno svojim setovima zagrijavali SMS Deutsch i Dino Milić.

Yammatovi telefoni i društvene mreže ponovo su gorjeli od upita za najtraženijom ulaznicom u gradu. Ulaznice za ovaj glazbeno – scenski spektakl ovoga puta planule su u rekordnih 48 sati, no oni koji su zakasnili, dobili su ekskluzivnu priliku na sam dan koncerta nabaviti dodatnih 50 koje su odobrili sami The Pretendersi. A za sve one koji nisu uspjeli skakutati u Laubi, Yammat je omogućio da se koncerti uživo prate putem posebnog live streama te, dakako, putem radio valova na Yammat FM-u na frekvenciji 102.5 MHz.

Glazbeni spektakl uživo nisu propustili ni brojni gosti, među onima koji su i ove godine odabrali Yammatovo u Laubi našli su se Robert Knjaz, Đelo Hadžiselimović, Matija Babić, Dražen Lalić, Petar Beluhan, Coco Mosquito, Božo Skoko, Dražen Klarić, Boris Vlašić, Ante Ramljak, Damir Markovina, Aleksandar Dragaš, Dean Sinovčić i mnogi drugi. Yammatovo u svom petom izdanju ponovo je potvrdilo – u studenom, u Zagrebu, događaj je na kojem se jednostavno mora biti.


PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - -