zagreb film - logo - 2020

Zagreb film i MSU zajedno digitaliziraju povijesnu građu hrvatske animacije

U Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, u prostoru izložbe Od imaginacije do animacije – šest desetljeća Zagreb filma, ravnatelj ustanove Zagreb film Vinko Brešan i ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti Snježana Pintarić potpisali su Sporazum o suradnji na projektu prezentacije filmske i nefilmske arhivske građe Zagreb filma.

Sporazum se potpisuje u trenutku kada nakon punih devet mjeseci završava izložba “Od imaginacije do animacije – šest desetljeća Zagreb filma”, kapitalna retrospektiva najuspješnije hrvatske produkcijske tvrtke, nagrađene i nagradom Oscar.

Cilj ovog projekta je sustavna stručna briga o čuvanju, digitalizaciji i prezentaciji iznimno vrijedne građe koju se nalazi u fundusu Zagreb filma, a Muzej suvremene umjetnosti je idealan izbor za takav posao je posjeduje stručne i prostorne preduvjete za obavljanje ovih aktivnosti.

Velika, multimedijska izložba pokazala je brojne odlične filmove iznimnih autora – Dušana Vukotića, Vatroslava Mimice, Nedeljka Dragića i Joška Marušića pa sve do najmlađe generacije i autora poput Danijela Šuljića i Marka Tadića.

U sklopu izložbe rekonstruiran je i Studio za crtani film, a pored originalne građe koja je nastala kao podloga za izradu animiranih filmova na izložena su i djela naših velikih umjetnika Zvonimira Lončarića, Zlatka Boureka, Aleksandra Srneca, Vlade Kristla, Ede Murtića i mnogih drugih.

Ugovor je potpisan u petak, 23. listopada 2020. godine u 12 sati, a više informacija o Zagreb Filmu doznajte na njihovim mrežnim stranicama na adresi zagrebfilm.hr.

Ključne riječi (tagovi): - - - - -