klub močvara zagreb / veljača 2015.

Neumorna Močvara u doba pandemije – koncerti, filmske večeri, izložbe…

Prije točno godinu dana – 12. ožujka 2020. – u klubu Močvara se trebao održati koncert grupa Marinada, ŠećeR i Ivana Judaš. Tada nas je neugodno iznenadila vijest o početku pandemije koronavirusa pa se koncert, u klasičnom obliku s publikom, otkazao. No, koncert smo ipak održali u online formatu.

Močvara je nakon tog probijanja leda i sjajnih reakcija na taj potez ubacila u petu online brzinu. S tom praksom je i nastavila, da bi uskoro imali online program svaki dan. Tako su u ta prva tri mjeseca organizirali bogati online program. Bilo je čak 67 koncerata, 2 kazališne predstave i 3 tribine. Uz njih održana su i 3 filmska programa i 5 slušaona tijekom kojih su DJ-evi vrtili glazbu od doma.


U nastalim okolnostima, činilo nam se bitno pružiti mogućnost izvođačima, publici i nama samima u Močvari da nastavimo u bilo kojim uvjetima održavati program. Taj trud prepoznat je i od strane Muzeja suvremene umjetnosti koji su Močvari dodijelili prvu nagradu na natječaju za najbolje zagrebačke online projekte.

Krajem svibnja 2020., Stožer je odredio preventivne epidemiološke mjere po kojima je naš klub mogao raditi događaje i svirke uživo, no samo za limitiran broj posjetitelja. Naravno da su to uvjeti u kojima je nemoguće komercijalno opstati i nimalo nas ne čudi kako su mnogi naši dragi kolege, voditelji srodnih alternativnih klubova, bili primorani zaključati svoja vrata, a mnogi se, na žalost, nisu ni do danas otvorili ili oporavili od ovog šoka. Na žalost, kažemo, zato što takve klubove (kao ni oni nas, vjerujemo) nikada nismo doživljavali kao konkurenciju, već kao kolege i partnere u kreiranju što kvalitetnijeg kulturnog i noćnog života Zagreba.

Zahvaljujući predanosti i tvrdoglavosti klub Močvara nastavlja sa radom

Zahvaljujući našoj predanosti i tvrdoglavosti koja graniči s ludošću, ali i godinama iskustva rada u gerilskim uvjetima, odlučili smo nastaviti i sa “živim” programom za smanjeni kapacitet publike. Financijski, ta odluka nije bila isplativa, no, ljudski i psihološki, značila je pobjedu.

28. studenoga 2020. nove mjere su donijele ponovni lockdown. Nije bilo dozvoljeno obavljati ugostiteljsku djelatnost sve do 1. ožujka 2021. godine. Kako kulturna događanja tada ipak nisu bila obustavljena, već samo smanjena na 7 osoba po kvadratu, Močvara je nastavila neumorno i dalje raditi koncerte, predstave, tribine, ovaj put sa zatvorenim šankom, a neke od programa smo i streamali kako bi ih približili čim većem broju ljudi.

Od 26. svibnja do danas u Močvari su održani koncerti 106 izvođača

Od ponovnog otvaranja kluba 26. svibnja 2020. godine pa do danas, u Močvari su održani koncerti 106 izvođača, 7 filmskih večeri, 7 književnih večeri, 8 kazališnih izvedbi, 2 izložbe i 11 slušaona. Prostor kluba je intenzivno živio i danju. Bio je korišten za umjetničke rezidencije, produkcije predstava i različita događanja. Tu su bili kvizovi, sajmovi ploča i stripova i mnogobrojne radionice. Također, 18. izdanje Human Rights Film Festivala, u partnerstvu s Multimedijalnim institutom i klubom Mama, održano je u prosincu 2020. u online formatu.

Bizarno, ali istinito, uz sav ovaj bogati i (našalimo se ironično) rasprodani program, nerijetko bi nam se desilo da sretnemo neke naše redovite predpandemijske posjetitelje koji bi nam sa sjetom rekli kako jedva čekaju da se Močvara ponovo otvori. Na našu konstataciju kako mi, zapravo, nismo ni na trenutak prestali s radom, najčešće bi reagirali s nevjericom i čuđenjem.

Izgleda da je 2020. godina izrazito defetistički djelovala na mnoge ljude

Ona ih je “odviknula” od živih svirki, druženja i socijalizacije. Tako da nastavak svog rada i u drugoj pandemijskoj godini doživljavamo kao svojevrsnu mentalnu higijenu. Nastavak borbe za dostojanstveni (sub)kulturni život unutar kojeg u potpunosti poštujemo sve nametnute epidemiološke mjere. Ali isto tako odbijamo biti pretvoreni u online stvorenja zarobljena u virtualnom okruženju.

Istina, na ovim komornim koncertima, slušaonama i programima nema više onog intimnog gužvanja u prvim redovima. Zalijevanja pivom i znojem ili pogo šutke… Vjerojatno mnogima ne nedostaju baš navedeni primjeri socijalizacije, no sasvim sigurno ne nedostaje ni emocija. Ali ni dobre glazbe i opuštenog, neobaveznog čavrljanja uz piće nakon programa. U želji da ovo novo normalno ne ostane i nešto stalno, pozivamo vas da pogledate najave budućih događanja na Močvarinim stranicama. Budite brzi u rezervaciji limitiranog broja karata te svratite uživo do kluba i družite se. S ljudima, s prijateljima, s nama!

Tagged