mirko ilić - kampanja protiv korona virusa - rakete, zagreb - 2020

Kampanja protiv korona virusa ilustratora Mirka Ilića nakon njujorških krasi i zagrebačke ulice

Plakati Mirka Ilića, svjetski poznatog ilustratora, kojima je ovih dana upozorio Njujorčane na opasnost od pandemije korona virusa, moći će se vidjeti i na pedesetak mjesta u Zagrebu. Kampanja je u New Yorku započela početkom travnja usporedo sa eskalacijom pandemije u Americi, a zajednički su je pokrenuli muzej Poster House, Print Magazine (jedan od najutjecajnijih svjetskih časopisa s područja grafičkog dizajna) te organizacija For Freedoms. Jedan od deset dizajnera i ilustratora koje su pozvali na sudjelovanje bio je i Mirko Ilić. On je osim na uobičajenim lokacijama za oglašavanje, postere dao i sam tiskati te ih polijepio na lokacijama Manhattana, Bronxa i Queensa kako bi sugrađane upozorio na opasnost od ovog virusa. Dizajn i ilustraciju plakata nadopunila je tipografija Nikole Djureka, našeg stručnjaka za tipografiju.

“Vrlo često sudjelujem u društveno angažiranim akcijama, vjerojatno su me zato ljudi iz Poster Housea i Print Magazinea pitali da napravim plakat. Radio sam ga za građane New Yorka, koji je ovom pandemijom pogođen gore nego bilo koje drugo mjesto u svijetu. I ja sam odležao tjedan dana u krevetu, na sreću s lakšim simptomima. Zbog svega toga mi je bilo važno učiniti nešto da osvijestim građane New Yorka, a sada i Zagreba, Ljubljane, a nadam se i drugih gradova”, rekao je ovim povodom Mirko Ilić.

“Drago mi je da je Mirko Ilić koristio moju tipografiju Typonine, koju i inače često koristi i njome poslao poruku građanima New Yorka, ne samo neslužbenog središta svijeta, nego sada nažalost i glavnog pandemijskog žarišta. Damir Belina i ja uspjeli smo da uz pomoć Zagreb plakata poruka stigne i do naših građana te da tako barem malo pomognemo u ovoj situaciji u kojoj smo se našli”, rekao je Nikola Djurek.

“Kao tvrtka Belina, u ovim teškim ljudskim i poslovnim vremenima nastojimo održati posao, ali i djelovati društveno odgovorno slanjem ovakvih poruka. Posebno nam je zadovoljstvo kada to mogu biti suvremeni i kvalitetni vizuali Mirka Ilića kao dio kampanje koja je krenula u New Yorku i sve nas ujedinila u borbi protiv korona virusa. Nakon što smo saznali za kampanju u New Yorku, nismo niti sekunde dvojili trebamo li ih tiskati i organizirati je i u Hrvatskoj. Kako je tisak velikih formata naša specijalnost, odlučili smo da u Zagrebu idemo s jumbo plakatima i nekoliko bigboarda površine 50 kvadratnih metara”, rekao je Damir Belina, izvršni direktor tvrtke Belina.


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged