kurve - jedna mladost jedan ep - 2020

Jedna Mladost Jedan Ep – prvi live EP zagrebačkih punk vizionara “Kurvi”

Zagrebački punk vizionari “Kurve” ponovno pomiču granice novim izdanjem “Jedna Mladost Jedan Ep”. Četvrti EP je prvi koji su snimili live i time utjelovili energiju nastupa uživo. Drugačiji od svih dosadašnjih izdanja, EP je zapravo jedna višeslojna pjesma (ili jedan ep) u trajanju od za punk pojmove dugih šest minuta, a čija je priča utjelovljena i u vizualno dopadljivom video spotu.

Na underground sceni ranije već poznati po oštroj lirici dostojnoj da ju se prozove inteligentnom i elokventnom punk poezijom, Jedna mladost jedan ep osvješćuje mentalne posljedice nezaposlenosti, osjećaj bespomoćnosti i mirenja s neostvarenim ambicijama, kao i važnost emocionalne podrške.

“Mi smo to napali s hrpetinom rifova i napravili pjesmu u kojoj se sve kreće, ništa se ne ponavlja, kao neka avantura rifa koji krene iz jedne točke i završi nakon šest minuta na nekom dalekom, nezamislivom mjestu. Tako i tekst prati cijelu jednu narativnu liniju, zato se pjesma zove ‘jedan ep’ jer je za naše tekstualne standarde to zaista ep i po prvi puta donosimo neku priču kao sadržaj”, rekli su članovi Kurvi o odluci da jednu takvu životnu pjesmu razvuku na šest minuta su izjavili.

Glazbu i tekst potpisuju Kurve. Snimanje, mix i master radio je Mark Mrakovčić (Dostava Zvuka studio). Art u videospotu djelo je Đane Kršulje, dok je za video i montažu zaslužan Toni Plutonij.

Jedna Mladost Jedan Ep izašao za diskografa Dostava Zvuka, a dostupan je na svim streaming servisima, Bandcampu i Youtubeu benda.

Protresajući glazbenu terminologiju u shvaćanju što sve smije i može biti EP, kada je nešto ep, a ne singl, manevar je kojim reflektiraju stavove na temu što je zapravo punk danas: “Život je to neko kretanje, promjena, neumoljivost vremena. Za nas je besmisleno da nam bend bude odjel za konzerviranje zvuka. Gledamo društvo oko sebe i našu socijalnu stvarnost koja postaje sve kompleksnija, a naše društvo se sve više okreće nekom pogledu unazad, što prepoznajemo kao socijalnu impotenciju, odustajanje i zapravo starenje nekog živog organizma. Isto vrijedi i za punk. Zato nas zanima da neprestano izmještamo način na koji mislimo o toj mjuzi koju radimo, o punku. Nakon deset godina zajedničkog sviranja i dalje lovimo čistu energiju i nalazimo je u novome, u stvarima koje nismo mogli. Veselimo se susretu s onima koji nas bolje razumiju od nas samih. Kako su znali prepoznati oni najveći među nama: ‘Ne treba nam normalno, ljudi moji idemo!'”

Kurve su:

  • Bruno Margetić – gitara, vokal
  • Tomislav Gradski – gitara
  • Karlo Srketić – bas
  • Vitomir Marinović – vokal
  • Gabriel Girčenko – bubanj

Diskografija:

  • Su bolje majke, (2012., selfreleased) – EP
  • Sjebane pjesme, (2014., selfreleased) – EP
  • Na obali sreće, (2018., selfreleased) – EP
  • Kurve, (2019., Dostava Zvuka / Dirty Old Label) – LP

PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - -