hoto toranj / savska cesta, zagreb / listopad 2014.

Istraživanje: Gotovo polovica zaposlenih ne strahuje od zaraze na radnom mjestu

Uslijed trenutne situacije u svijetu, iz dana u dan raste broj tvrtki koje s ciljem zaštite zdravlja radnika, svojim zaposlenicima omogućuju rad od kuće. Međutim, za velik dio građana opcija rada iz udobnosti i sigurnosti vlastitog doma trenutno nije moguća te oni svakodnevno, kao i dosad, odlaze na posao i ulaze u direktni kontakt s ljudima. Uz pomoć više od 1100 ispitanika koji su ponudili odgovore na anketno pitanje Bojite li se zaraze koronavirusom na poslu?, MojPosao je istražio u kojoj mjeri su radnici u Hrvatskoj zabrinuti zbog mogućnosti širenja koronoavirusa u radnom okruženju.


Stalno sam u kontaktu s ljudima…

Otprilike svaki četvrti radnik (24%) strahuje od zaraze korona virusom na poslu, dok 27% građana ističe kako se i inače pribojavaju oboljenja, neovisno o okolini u kojoj se nalaze.

Posebno su zabrinuti radnici koji su svakodnevno u direktnom kontaktu s većim brojem osoba, poput prodavača, dostavljača ili frizera. Pored činjenice da njihovo radno okruženje karakterizira velika fluktuacija ljudi, svoju zabrinutost pojašnjavaju riječima kako se o “virusu i dalje premalo toga zna” zbog čega poslodavcima poručuju da vode “više računa o preventivnim i zaštitnim mjerama borbe protiv korona virusa (COVID-19)”.

Što imam od straha?

S druge strane, nešto manje od polovice radnika u Hrvatskoj (42%) ne dijeli njihovu bojazan zbog moguće zaraze u radnom okruženju.

Oni oprezniji ističu kako se pridržavaju svih uputa o zaštiti zdravlja iako ne vide smisao u zamaranju razmišljanjem o bolesti, drugi pak smatraju daje riječ o “običnoj gripi” i “medijima napuhanoj panici”, a treći se pitaju “što zapravo imaju od straha” i trezveno zaključuju kako će, ako se zaraze, “otići na bolovanje i jednostavno preboljeti virus”.

Također, u istraživanju je sudjelovalo i 7% trenutno nezaposlenih građana koji smatraju da će epidemija korona virusa negativno utjecati na tržište rada i bitno otežati pronalazak posla u bližoj budućnosti.

O anketi “Zaraza koronavirusom na poslu”

U anketi je sudjelovalo 1160 ispitanika. Zbog jednostavnosti ispunjavanja ankete nisu zabilježeni demografski podaci o ispitanicima tako da se rezultati ne mogu generalizirati, ali su indikativni.

Obzirom na to da se situacija oko korona virusa ubrzano mijenja, vrijedi istaknuti kako bi dio ispitanika sada možda i promijenio svoj originalni odgovor.


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged