zvukospjevi - photo vida guzmić - 2020

Ganz nove Perforacije polako ulaze u festivalsku završnicu, a već sljedeći vikend stiže Noć performansa

Program Ganz novih Perforacija ulazi u veliku završnicu! Publika je željna izvedbi uživo, dalo se zaključiti po rasprodanim predstavama, a festival i njegovo održavanje u ovim nestabilnim vremenima biva tako još značajnijim. Iskoristite zato priliku popratiti u predstojećim vikend danima plesnu solo izvedbu Zrinke Užbinec “Eksplodirana sluz”, koreografski pokušaj sastavljanja čudovišta nastao iz želje da se kroz plesni kolaž izazove normativna i jednoslojna percepcija tijela. Očekuje vas i predstava Ispravak, kazališne redateljice Marine Petković “Liker”, inspirirana razgovorima sa stanovnicima Darde u Baranji te predstavlja svjedočenje i analiziranje paradigmatskog problema života u još uvijek poslijeratnoj Hrvatskoj.

Slovenska grupa Feminalz nastupa s duhovitom i britkom komedijom tijela, kazališno – glazbenom tehnoburleskom Kradljivci slika, a festival zatvara noćna zvučna šetnja Dolac spava – intimni radio u hodu Pavlice Bajsić Brazzoduro, kroz koju nas na 90-godišnjicu od izgradnje tada neželjene, a danas obožavane tržnice Dolac, vodi glas u slušalicama s povremenim glazbenim intervencijama uživo.

A već sljedeći vikend, u subotu, 17. listopada 2020. godine, u postfestum programu Nina Kurtela predstavlja instalaciju u javnom prostoru, kreativnu intervenciju na prometnim znakovima Bez naziva. Prometni znakovi koji su inače postavljeni u javnom prostoru radi davanja uputa ili pružanja informacija sudionicima u prometu ovog puta ne uključuju naredbe i obavijesti o opasnosti već sugeriraju neka nova promišljanja prostora, vremena i kretanja otvarajući prostor za koreografiranje nekih novih stvarnosti i/ili fikcija.Također, isti dan počinje i site-specific program Ganz novih Perforacija, već tradicionalna i poznata Noć performansa, podnaslovljena Sve je moguće osim nemogućeg prostora za performans. Ovogodišnja Noć peformansa bavi se istraživanjem novih prostora za performans i društvene odnose, a svoje radove izvest će Milijana Babić i Centar za ženske studije Rijeka, Petra Mrša, Vlasta Delimar i Milan Božić, Vladimir Novak, name:, Selma Banich, Antonio Grgić i Nika Bokić.

Rad 3. smjena Milijane Babić progovara o važnoj temi društveno nametnute predodžbe o ženskoj ljepoti postavljajući u fokus i pitanje funkcioniranja žena u kontekstu fenomena rada – kako plaćenog tako i neplaćenog kućanskog. Vlasta Delimar i Milan Božić svojim tijelima ukazuju na posljedice potresa u Zagrebu radom Tišina živih skulptura u tišini oštećenih kuća, dok Selma Banich u Milovanju problematizira intimni ljudski kontakt u doba pandemije, a Nika Bokić pak dijeli upute za Bezopasne zagrljaje u novom normalnom. Petra Mrša izlaže prostornu instalaciju u javnom prostoru Landscape, dok Vladimir Novak svoje Parametre, svjetlosno – zvučnu instalaciju, smješta u galerijsko okruženje. Antonio Grgić Spomenik koji svira vraća svojim građanima pozivajući ih na sudjelovanje u participativnom performansu uz spomenik Strijeljanja talaca. Od međunarodnih gostiju dolazi slovenski umjetnik name: čiji rad Ping-pong progovara o nezakonitim “push-back” akcijama prema imigrantima koje provode pogranične policije.

Osim u Zagrebu Ganz nove Perforacije održat će se u Rijeci 29. i 30. listopada, u studenom u Dubrovniku te u prosincu u Osijeku, dok se Noć performansa odigrava u Rijeci 31. listopada te 14. studenog 2020. u Koprivnici.

Ganz nove Perforacije realiziraju se u suorganizaciji Domina i Ganz nove kulture promjene te u suradnji s partnerima Zagrebački plesni centar, Teatar EXIT, Kulturni centar Travno, Galerija Nova, Centar za kulturu Novi Zagreb – Galerija Vladimir Bužančić, UPUH, Galerija AMZ, Drugo more i Centar za ženske studije iz Rijeke te Tržnice Zagreb.


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged