etnografski muzej - stalni postav narodnih nošnji hrvatske - 2020

Etnografski muzej ponovo otvorio za javnost stalni postav narodnih nošnji Hrvatske

Etnografski muzej otvorio je za javnost stalni postav narodnih nošnji Hrvatske koji je bio oštećen u potresu. Zadovoljstvo nam je istaknuti da je postav narodnih nošnji Hrvatske obogaćen i vrijednim primjercima tradicijskih glazbala, pokladnim maskama strašnih buša iz Baranje, zvončara s područja Kastavštine, maske dida iz Trilja, …

Stalni postav narodnih nošnji Hrvatske obogaćen je tradicijskim glazbalama koja predstavljaju vrijedne primjerke narodnog glazbenog stvaralaštva. Glazbala su izrađena i ukrašena različitim metodama i tehnikama, svirana su u raznim društvenim kontekstima. Posjetitelji će imati prilike vidjeti pastirska svirala, glazbala koja su se koristila u raznim ophodima i običajima, tijekom svečanih prilika kao i glazbala koja su prodrla u urbane sredine, poput tambure.

Stalni je postav obogaćen i pokladnim maskama strašnih buša iz Baranje, zvončara s područja Kastavštine, maskom dida iz Trilja, a uz interijer seoske kuće iz sjeverozapadne Hrvatske moguće je razgledati predmete za pripremu hrane te kuhinjski inventar.


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged