dječja slikovnica "divlja simfonija" - dan brown - 2020

Dan Brown najavio prvu glazbenu slikovnicu za djecu “Divlja simfonija”

Dan Brown, autor svjetskog bestselera “Da Vincijev kod”, objavit će krajem ove godine svoju prvu slikovnicu – “Divlja simfonija” – koja uključuje glazbu što ju je skladao sâm autor, u izvedbi Zagrebačkog festivalskog orkestra iz Hrvatske. Američki pisac Dan Brown, autor brojnih svjetskih bestsellera, među kojima je zasigurno najpoznatiji roman “Da Vincijev kod” iz 2003. godine, prodan u više od 80 milijuna primjeraka diljem svijeta, objavit će ove godine slikovnicu “Divlja simfonija”, priopćila je Barbara Marcus, direktorica američke izdavačke kuće Random House Children’s Books.

Objavljivanje prve slikovnice Dana Browna bit će popraćeno i njegovim prvim službenim glazbenim djelom od početka karijere – dječjim albumom klasične glazbe koji će djeci i odraslima omogućiti novo, zanimljivije, višeosjetilno iskustvo zajedničkog čitanja.


Kao dugogodišnjega glazbenika, Dana Browna su nadahnule klasične simfonijske priče za djecu poput Peće i vuka, ali i mnoge slikovnice iz njegova djetinjstva. U Divljoj simfoniji Brown kombinira glazbu i pisanu riječ za novi naraštaj mladih, koristeći se najmodernijom tehnologijom.

“Obožavam pripovijedanje i u svojim romanima uvijek nastojim ispreplesti raznolike teme. Bio sam uzbuđen što sam s Divljom simfonijom mogao nastaviti nadograđivati tu ideju i osmisliti uistinu slojevito iskustvo, koristeći se istodobno trima različitim izričajima: likovnom umjetnošću, glazbom i riječima. Baš kao što opera zaokuplja svoju publiku prekrasnom scenografijom, dramatičnom glazbom i libretom, tako i Divlja simfonija nastoji postati gozba koja istodobno zaokuplja oči, uši i um”, objašnjava Dan Brown.

Divlja simfonija jedinstvena je i zabavna interaktivna multimedijska slikovnica u kojoj zaigrani Maestro Miš, svojim pouzdanim dirigentskim štapićem, vodi čitatelje u posjet brojnim životinjskim prijateljima, od geparda i klokana do slonova i plavetnih kitova. Svaka prekrasno oslikana stranica ove dječje knjige bit će posvećena jednoj životinji i pružat će djelić duboke mudrosti za bolje snalaženje u životu.

Djeca i odrasli moći će uživati u ovoj bezvremenoj interaktivnoj slikovnici na tradicionalan, klasičan način ili odabrati da uz čitanje poslušaju originalne glazbene kompozicije, po jednu za svaku životinju, u obliku njezina glazbenog portreta, koristeći se besplatnom interaktivnom aplikacijom za pametne telefone koja producira prikladnu pjesmu za svaku stranicu.

Slikovnicu je ilustrirala poznata mađarska ilustratorica Susan Batori, čije su ilustracije prožete humorom prikladnim za dječji uzrast, a sadržavat će i dodatne tragove i zagonetne kodove za zainteresirane čitatelje svih uzrasta.

Važno je istaknuti da glazbu za slikovnicu izvodi Zagrebački festivalski orkestar (Zagreb Festival Orchestra) iz Hrvatske, a snima i producira američka diskografska i producentska tvrtka PARMA Recordings. Album Divlja simfonija bit će objavljen istodobno s knjigom, a bit će dostupan preko svih glavnih digitalnih platformi.

Bob Lord, direktor diskografske i producentske tvrtke Parma Recordings i glazbeni producent Divlje simfonije, izrazio je svoje oduševljenje suradnjom s Danom Brownom, izjavivši da “Divlja simfonija kombinira tradiciju i suvremenu tehnologiju na karakterističan Brownov način. Koncertnoj je dvorani potreban novi klasik, a Divlja simfonija osvježavajuće je i živopisno iskustvo kako za roditelje, tako i za djecu.”

Slikovnica Divlja simfonija bit će objavljena prvoga rujna 2020. godine, a dosad je dogovoreno njezino objavljivanje u dvadeset sedam zemalja. Hrvatsko izdanje slikovnice objavit će izdavačka kuća VBZ, dugogodišnji izdavač svih Dan Brownovih djela u Hrvatskoj. Datum svjetske premijere koncerta Divlje simfonije bit će objavljen naknadno, kao i datumi koncerata sa simfonijskim orkestrom koji će biti održani u desecima zemalja diljem svijeta pa tako i u Zagrebu.

Tagged