company - goodcompany | 2023.

Company, novi audio-vizualni kolektiv, predstavlja svoj prvi singl naziva “Goodcompany”

“Goodcompany” je prvi singl i video spot audio-vizualnog kolektiva Company. A njihova priča se temelji na glazbi koju potpisuju Stribor Gligorić i Rok Juričić. U izvedbi su im se pridružili Matko Bobić na gitari, Juraj Krešo Lovrić na klaviru i Sven Stažić na bubnjevima, a pjesmu je producirao Borna Maksan. Dodajmo da uz Roka i Stribora, spot za “Goodcompany” potpisuje snimatelj Frane Pamić.


Ime Company bend je preuzeo iz tradicije kazališnih kompanija oformljenih u duhu zajedničke kreativne proizvodnje. Bliski sinonim bio bi trupa, što dolazi iz francuskog . troupe. A to je trupa lutajućih svirača, putujućih glumaca, slučajnih susreta, ali u našem jeziku i trupa suboraca. Glazbena okosnica Companyja rezlutat je Striborovog sviračkog iskustva u rock bendovima te s druge strane, klavirsko-vokalnih obrada jazz standarda kakvima je obilježeno Rokovo muzičko stasanje. Spomenimo i da je Stribor student završne godine studija Prava, a Rok je diplomirani glumac. A obojici je 25 godina…

  • PROČITAJTE VIŠE:

“Tema samoostvarivosti uvelike određuje naš dosadašnji opus, a doima se i kao polazište ovoj pjesmi. Samoostvarenost se trans-generacijski zanimljivo različito i ne različito odražava pa će biti interesantno pratiti kako će pjesma, kao završen zapis u vremenu, postepeno sazrijevati i time mijenjati naličja koja smo joj nesvjesno nadijevali. Termin samoostvarenje se, mislimo, odražava podjednako na glazbu koliko i na misao. Buduća iskustva i suradnici sigurno će iznova definirati žanrove glazbe koju ćemo stvarati”, ističu tvorci projekta.

Zagreb je dodirna točka i baza ovog audio-vizualnog kolektiva / projekta

No i mnogi drugi su uključeni u videospot za njihov prvi singl Goodcompany, a oni žive i djeluju na potezu AmsterdamBerlinBeogradLondon. Videospot za Goodcompany snimili su u Zagrebu, u starom obiteljskom stanu. Iako je završni produkt prilično raskošan, spot je nastao posezanjem za onime što im je bilo nadohvat ruke uz prijatelje suradnike, njihove individualne estetike, prenamijenjene odjevne predmete zatečene u stanu, privatni ili ponovno dizajn bliskih prijatelja. To je onda generiralo i sam narativ spota.

Navode kako im je želja da, po porinuću, Company neuhvatljivo stasa kao slobodno promjenjiva forma. Svi koji osjećaju interes pripadati i doprinijeti mogu biti dobrodošli. Oni koji to ne osjećaju, dobrodošli su promijeniti postojeća mišljenja i preoblikovati dosadašnju viziju. “Ovo je poziv!”, rekli su dečki iz Companya.

Uz to, ističu kako zvuk za kojim posežu i teme o kojima progovaraju “odgovaraju upravo nekom komercijalnom normativu njihove generacije”. “Generacija” pritom nije pojam koji određuju godištem rođenja, već okolnošću da u isto vrijeme dijele blizak prostor. Eventualnu autentičnost traže u šaljivosti s kojom pristupaju aranžmanu, tekstu i sebi samima. Ideal bi bio ozbiljno shvaćati neozbiljno se shvaćati.

Company svoju glazbu bazira na temi samoostvarivosti

Pjesma Goodcompany je na engleskom jeziku, a kako kažu – ideja pritom nije napraviti od nje pjesmu engleskog izvođača. Bez pokušaja uspoređivanja s klasicima, autori se osvrću na postupke kojima je odavno određeno književno stvaralaštvo Eugenea Ionesca.

Ionesco kao Rumunj uči francuski kao jezik koji će mu u njegovo vrijeme omogućiti da se izrazi, da se obrati… Učenje stranog jezika nepresušan je izvor fascinacije i kvalitetne zafrkancije u jeziku kao fenomenu i ljudskoj tvorevini. Naše pjesme neće biti određene pojedinom jezičnom tradicijom i nastojat ćemo da u onome što će one htjeti biti – budu ono što jesu”, rekao je Rok Juričić. Company svoju glazbu izdaje za Intek Music, a više o toj izdavačkoj kući doznajte na njihovom Facebook profilu.

VIDEO: Company – Goodcompany

Tagged