bruce dickinson | jon lords concerto | bucharest | 2023.

Bruce Dickinson uoči spektakla u Ciboni poručuje: “Zagreb mi je jedno od omiljenih mjesta!”

“Zagreb mi je jedno od omiljenih mjesta i veselim se što ćemo se opet družiti, jer izvodimo čudesno glazbeno djelo “Concerto for Group and Orchestra” u kojem se na istoj valnoj duljini susreću rock bend i orkestar”, rekao je Bruce Dickinson uoči spektakla u Ciboni. Podsjetimo, Bruce Dickinson, pjevač i frontmen kultnog britanskog heavy metal sastava Iron Maiden, će s all stars bendom i Zagrebačkom filharmonijom nastupiti u zagrebačkoj Koncertnoj dvorani Dražen Petrović u petak, 24. ožujka 2023. godine, gdje će izvesti glazbeno remek djelo Jona Lorda, jednog od najutjecajnijih klavijaturista svih vremena – “Concerto for Group and Orchestra”. Također, izvest će i sve najveće hitove grupe Deep Purple.

Zagreb je jedno od mojih omiljenih mjesta u kojem sam bio više puta. I jako se veselim se što ćemo se opet družiti. Naime, izvodimo čudesno glazbeno djelo Concerto for Group and Orchestra s bendom i orkestrom. A o čemu se točno tu radi? To je 45 minutno djelo klasične muzike koje je napisao Jon Lord iz Deep Purplea, a u kojem se na istoj valnoj duljini susreću rock ‘n’ roll bend i orkestar. Ja sam pjevač u vokalnom dijelu Concerta koji je u stvari prvi dio predstave. U drugom dijelu showa krećemo s malo aktivnijom instrumentalnom interakcijom benda. A potom izvodimo pet pjesama Deep Purplea s orkestrom i bendom. A one su Perfect Strangers, When A Blind Man Cries, naravno Smoke on The Water, Hush te Pictures of Home. One su postale raritet i zaista nevjerojatno dobro zvuče s orkestrom”, rekao je Bruce Dickinson.

“Uz to izvest ćemo još nešto pomalo specijalno. Napravili smo orkestralni aranžman za Jerusalem i Terars Of The Dragon s orkestrom i bendom. Znači, radi se o fenomenalnoj večeri ispunjenom fantastičnom svirkom nevjerojatnih muzičara. I to je to. To je muzika!”, dodao je Bruce uoči ovog jedinstvenog koncerta.

Bruceu pomažu 74 člana cijenjene Zagrebačke filharmonije

Bruce Dickinson i dirigent Concerta, Paul Mann (Deep Purple, London Symphony Orchestra) bili su bliski prijatelji i suradnici pokojnog kompozitora i klavijaturiste Deep Purplea. Upravo su oni došli na ideju da se izvođenjem ovog jedinstvenog klasičnog djela, koje je krajem 60-ih među prvima uspješno spojilo klasiku i rock, oda počast jednom od najvećih muzičkih inovatora prošlog stoljeća. I to sedam godina nakon njegove smrti, na 50. godišnjicu premijerne londonske izvedbe.

Nakon dva senzacionalna koncerta – 2019. u Quebecu i 2021. u Györu, 15. ožujka 2023. iz Bukurešta će krenuti na europsku i južno-američku turneju u pratnji filharmonijskih orkestara. Ali i njegovog all stars banda. Podsjetimo, on je sastavljen od članova Jon Lordovog banda te članova čuvenih rock sastava Jethro Tull i Whitesnake.

Zagrebačka publika će tako uz Brucea Dickinsona, pjevača Iron Maidena s kojima je prodao više od 100 milijuna primjeraka albuma i Paula Manna, jednog od najcjenjenijih dirigenata svoje generacije koji je uz Deep Purple i Londonski simfonijski orkestar dirigirao filharmonijama diljem svijeta, u Ciboni vidjeti i čuti 74 člana cijenjene Zagrebačke filharmonije. A uz njih će svirati i još četiri sjajna muzičara svjetskog kalibra. To su John O’Hara na klavijaturama (Jethro Tull), Tanya O’Callaghan na basu (Whitesnake), Kaitner Z Doka na gitari (JonLord, Ian Paice, Don Airey) i Bernhard Welz na bubnjevima (JonLord, Ian Paice, Don Airey). Više o Bruceu Dickinsonu doznajte na Wikipediji.

VIDEO: Bruce Dickinson – Concerto For Group & Orchestra | Zagreb Croatia | 24.3.2023.

Tagged