8. dan otvorenih srca 2019 / zaklada ana rukavina

Zaklada Ana Rukavina održava 8. Dan otvorenih srca u prostorijama Zaklade

Zaklada Ana Rukavina i ove će godine u petak, 22. studenog 2019. godine od 10 do 18 sati u prostorijama Zaklade (Ulica kneza Mislava 10/I) u Zagrebu održati Dan otvorenih srca. Svi građani koji žele saznati više o djelovanju Zaklade Ana Rukavina mogu se pridružiti Danu otvorenih srca koji se ove godine održava u povodu trinaeste obljetnice Aninog preranog odlaska i rada Zaklade Ana Rukavina. U sklopu Dana otvorenih srca održat će se upis u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, kojem se mogu pridružiti svi zdravi građani od 18 do 40 godina.

Mladi kantautor Matija Cvek će oko 14 sati održati kraći nastup i tako doprinijeti obilježavanju Dana otvorenih srca kojim se prisjećamo Ane i njene snažne poruke Želim život na kojoj je nastala Zaklada Ana Rukavina.

Postupak upisa sastoji se od popunjavanja pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanja uzorka krvi za HLA tipizaciju kojom se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Ako se utvrdi HLA kompatibilnost s oboljelom osobom, možemo joj pomoći da se izliječi.

Važnost upisa u Hrvatski registar te djelovanje javne Banke krvi iz pupkovine Ana Rukavina svim zainteresiranim građanima moći će objasniti i liječnici koji će biti dostupni tijekom održavanja akcije.

Zahvaljujući brojnim darivateljima i donatorima, Hrvatski registar, koji je dio svjetskog registra (Bone Marrow Donors Worldwide), danas broji 62.921 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, od čega je 60.724 uzoraka tipizirano, a darivatelji iz Hrvatskog registra dali su šansu za život 114 oboljelih osoba iz Hrvatske i inozemstva.


PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - - -