akcija protiv amputacija

Više od 200 građana izmjerilo AB indeks u sklopu akcije “Noga glavu čuva”

Više od 200 građana je u subotu, 11. svibnja 2019. godine, na zagrebačkom Cvjetnom trgu željelo izmjeriti omjer arterijskih tlakova na rukama i nogama u sklopu akcije Noga glavu čuva, a preko 140 ih je uspjelo besplatno obaviti ovu novu dijagnostičku metodu čiji je cilj sprječavanje amputacija.

Među posjetiteljima akcije, koju su organizirali Grad Zagreb i udruga HEVI, bilo je i onih kojima je rezultat mjerenja tzv. AB indeksa pokazao prisustvo periferne arterijske bolesti (PAB), čije neliječenje dovodi do rizika od amputacije noge.

Organizatori su izuzetno zadovoljni velikim odjekom koji je akcija Noga glavu čuva polučila među građanima.

Posjetitelji su se, osim mjerenja ABI indeksa, imali priliku i konzultirati s liječnicima o svojim zdravstvenim tegobama. Akcija je, smatraju organizatori, opravdala svoj cilj, a to je uvođenje mjerenja AB indeksa u široku upotrebu u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Na taj se način može smanjiti broj amputacija noge u Hrvatskoj kojih godišnje ima oko 4000 te unaprijediti zdravstveno stanje građana.

Mjerenjem AB indeksa na najbrži i najjednostavniji način može se otkriti rizik od periferne arterijske bolesti (PAB) te smanjiti rizik od amputacije noge, a posljedično i srčanog i moždanog udara.

Ključne riječi (tagovi): - - - - - -