U Hrvatskoj se obilježio Svjetski dan spolnog zdravlja putem kampanje “NemaMaženjaBezPaženja”

4. rujna u Hrvatskoj se obilježio Svjetski dan spolnog zdravlja putem kampanje “NemaMaženjaBezPaženja” u sklopu Nacionalnog projekta Živjeti zdravo, koji vodi prof. dr. sc. Sanja Musić Milanović. Koliko je spolno zdravlje bitno pokazuje i činjenica da su se mnogi građani odazvali na digitalno savjetovalište i postavili stručnjacima niz pitanja na koje su dobili odgovore putem Facebooka i Instagrama. Predstavljena je i brošura “Vi imate pitanja? Mi imamo odgovore!” koja donosi 101 pitanje i odgovor na najčešća pitanja o spolnom zdravlju. Online inicijativi pridružile su se mnogobrojne osobe iz javnog i društvenog života koje su iskoristile priliku kako bi putem svojih kanala progovorile o važnosti spolnog zdravlja i svojim javnim djelovanjem potaknule da se s ove teme skine oznaka tabu.

Pjevačica i voditeljica Maja Šuput, obitelji Rađa i Marin, glumci Marko Petrić, Slavko Sobin, Momčilo Otašević, Elizabeta Brodić, Katarina Baban, Martina Stjepanović, Mada Peršić, pjevačica Mia Dimšić, poduzetnica Iva Radić, sportaši Dino Rađa, Tamara Boroš, Ivan Kaić i Mateo Drežnjak, pjevač Luka Nižetić, bloger i voditelj Domagoj Jakopović Ribafish, PR menadžerica Nana Nadarević, kvizaš Silvije Pleština i liječnik Natko Beck odazvali su se inicijativi noseći majice i koristeći službeni slogan kampanje – #NemaMaženjaBezPaženja. Ovim putem pozvali su svoje pratitelje da paze na svoje spolno zdravlje i ukazali im kako i spolna odgovornost može biti seksi.

O projektu Živjeti zdravo

Hrvatski zavod za javno zdravstvo, kao krovna javnozdravstvena ustanova, provodi Nacionalni program promicanja zdravlja Živjeti zdravo, u suradnji s mrežom županijskih zavoda za javno zdravstvo. Na temelju Nacionalnog programa nastao je projekt Živjeti zdravo, koji je sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda (ESF) i traje od 2016. do 2022. godine. Cilj je projekta Živjeti zdravo unapređenje zdravlja populacije putem smanjenja negativnog učinka bihevioralnih, biomedicinskih i sociomedicinskih rizičnih čimbenika te stvaranjeokruženja u kojem je svim osobama u Hrvatskoj omogućena najviša razina zdravlja i kvaliteta života.

Provedbom ovog projekta želi se senzibilizirati i educirati građane o potrebi očuvanja zdravlja i usvajanja zdravih životnih navika, čime se može doprinijeti smanjenju obolijevanja od kroničnih nezaraznih bolesti, koje su uzrok više od tri četvrtine smrti u Hrvatskoj. Projekt Živjeti zdravo sastoji se od pet elemenata: Zdravstveno obrazovanje, Zdravlje i tjelesna aktivnost, Zdravlje i prehrana, Zdravlje i radno mjesto te Zdravlje i okoliš.

O Svjetskom danu spolnog zdravlja

Koliko smo zapravo upoznati sa svojim spolnim zdravljem i koliko otvoreno o njemu razgovaramo? Kako ga zaštititi i koje posljedice nosi nebriga o spolnom zdravlju na naše opće zdravlje? I na kraju, gdje se i na koji način možemo više o svemu informirati?

Još 2010. godine World Association for Sexual Health (WAS), globalna organizacija koja se zalaže za promicanje najboljih praksi u području spolnog zdravlja, pozvao je da se svakog 4. rujna obilježava Svjetski dan spolnog zdravlja s ciljem podizanja svijesti javnosti o toj temi. Prvi Svjetski dan spolnog zdravlja najavljen je upečatljivom temom Pričajmo o tome! (engl. Let’s talk about it!), koja je označila početak višegodišnje kampanje razbijanja straha i tabua vezanih uz teme o spolnom zdravlju.

Prije posjeta društvenim mrežama, svakako valja pročitati koje su najčešće zablude o spolno prenosivim bolestima (SPB):

 • Ako sam jednom imao/la SPB, više ga ne mogu dobiti.
  Činjenica: Neke spolne bolesti ostavljaju trajni imunitet i u tom je slučaju ova izjava istinita, ali većina SPB-a ne stvara imunitet. Zato je u većini slučajeva moguće ponovno se zaraziti istim SPB-om.
 • Koristim dva kondoma odjednom za dodatnu zaštitu.
  Činjenica: Dvostruki kondom ne pruža dvostruku zaštitu. Prilikom korištenja dvaju kondoma istodobno veća je mogućnost njihova pucanja zbog trenja, što može dovesti do neželjene trudnoće i prijenosa SPB-a.
 • SPB mogu izbjeći ako prakticiram oralni ili analni seks.
  Činjenica: Bez obzira na vrstu spolnog odnosa, bio on oralni, analni ili vaginalni, može se zaraziti SPB-om.
 • Kontracepcijske tablete štite me od SPB-a.
  Činjenica: Kontracepcijske tablete štite od začeća (trudnoće), ali ne od SPB-a. Njihova je namjena sprečavanje neželjene trudnoće i regulacija hormona.
 • Po izgledu mogu prepoznati osobu koja ima SPB.
  Činjenica: SPB često ne izaziva nikakve simptome te zaražene osobe ne izgledaju niti se osjećaju bolesno, stoga je odgovorno spolno ponašanje iznimno važno.

Sretan Svjetski dan spolnog zdravlja! Mazite se, ali i pazite se.

maja šuput - #nemamaženjabezpaženja - 2020

PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - -