zagrebačko kazalište mladih | zekaem | zkm zagreb | 2020.

ZeKaeM ponovo otvara svoja vrata i to u srijedu, 27. svibnja 2020. godine, a na programu će biti tri kazališne predstave

Zagrebačko kazalište mladih znano i kao ZeKaeM, od srijede, 27. svibnja 2020. godine, ponovo se otvara za publiku. A program započinje u 20 sati koprodukcijom ZKM-a i RUPER-a – na rasporedu su H.E.J.T.E.R.I., generacijska predstava omiljena svima! Ona će na programu ZKM-a biti od srijede, 27. svibnja do srijede 3. lipnja 2020. godine. A uskoro slijede i druge uspješnice u kazalištu ZeKaeM za koje se inače uvijek traži karta više. To su predstave “Huddersfield”, “Dobro je dok umiremo po redu” i “Eichmann u Jeruzalemu”. Više informacija o ulaznicama doznajte na mrežnim stranicama kazališta na adresi zekaem.hr.

“S ovim zeitgeist komadom koji gori u anksioznoj atmosferi u kojoj živimo mi zarobljeni u produljenoj adolescenciji, povezala sam se odmah… Smrt tradicije koju ova generacija na svojoj koži osjeća više nego bilo koja druga dosad, osim velike slobode, donosi i veliku neizvjesnost. A protiv neizvjesnosti najlakše se boriti upravo hejtanjem”, rekla je Judita Gamulin, redateljica predstave H.E.J.T.E.R.I.. I dodajmo, u ovoj predstavi glume Dado Ćosić, Hrvojka Begović, Katarina Bistrović Darvaš, Ugo Korani i Luka Bulović.

Predstava Huddersfield u režiji Renea Medvešeka donosi duhovitu i vrlo potresnu priču o generaciji tridesetogodišnjaka. I to onih koji na prijelazu u novi milenij teško iza sebe ostavljaju posljedice rata. A pred sobom ne vide baš nikakvu naznaku bolje budućnosti. U takvim okolnostima i u vremenu potpune rasprodaje moralnih i materijalnih vrijednosti, čak se i kišovito jorkširsko predgrađe čini obećanom zemljom. Upravo iz te zemlje vraća se jedan od junaka ove predstave i svojim povratkom otvara nikad riješena pitanja i traume iz vremena za koje su svi mislili da je davno zaboravljeno. U predstavi glume Adrian Pezdirc, Dado Ćosić, Tina Orlandini, Mateo Videk, Damir Šaban, Filip Nola i Bernard Tomić. A u kazalištu ZeKaeM igra 5., 6. i 7. lipnja 2020. godine.

ZeKaeM najavljuje i predstave “Dobro je dok umiremo po redu” i “Eichmann u Jeruzalemu”

“Nakon predstave Dobro je dok umiremo po redu napustio sam dvoranu pretužan, ali i neobično osnažen. Imamo se zašta boriti. Martinić i ova hrabra poštena družina nesebično su nam ponudili lekciju. Pozvali nas da jedni drugima sve manje budemo đubrad, a sve više rame oslonac ili svjetionik u tami. Da izvučemo klice poštenja iz podruma naših duša. Čak i onda kad izgleda da je poredak umiranja/odlazaka otišao dovraga”, smatra Davor Špišić, kazališni kritičar portala Telegram. U predstavi glume Pjer Meničanin, Doris Šarić Kukuljica, Nataša Dangubić, Milica Manojlović, Zoran Čubrilo, Maro Martinović i Kristijan Ugrina. A možete ju pogledati od 9. do 14. lipnja 2020. godine u kazalište ZeKaeM.

Po mišljenju brojnih kritičara i kulturne javnosti, najvažniji kulturni događaj u 2019. godini upravo je izvedba predstave Eichmann u Jeruzalemu u režiji Jerneja Lorencija. Ova predstava teži propitivanju elemenata koji čine povijesni događaj s tako razornim posljedicama poput holokausta. Ali i svih značenjskih slojeva koji su mu pridodani s vremenom. Ona izvedbenom rekonstrukcijom nesmiljeno zarezuje u duboki usjek potpuno netaknut zlom na način na koji ga opisuje Hannah Arendt, u istraživanje osobnih tuga, strahova i istina, daleko od svake pretpostavljene banalnosti. U predstavi glume Katarina Bistrović Darvaš, Dado Ćosić, Frano Mašković, Mia Melcher, Pjer Meničanin, Rakan Rushaidat, Lucija Šerbedžija i Vedran Živolić. A u zagrebačkom kazalištu ZeKaeM možete ju pogledati 17. i 18. lipnja 2020. godine.

Tagged