ksenija zec - predstava "zagrljaji" | 2022.

Zagrljaji, autorski projekt Ksenije Zec, premijerno se izvodi u zagrebačkom HNK-u u nedjelju, 27. veljače 2022. godine

Redateljica i koreografkinja Ksenija Zec priprema novi autorski projekt “Zagrljaji”. On će premijerno biti izveden u nedjelju, 27. veljače 2022. godine u 21 sat u prostoru tonske dvorane Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Projekt “Zagrljaji” koreografsko je istraživanje s fokusom na jednu od temeljnih ljudskih potreba – onu za tjelesnom komunikacijom. Potreba za empatijom i nježnošću iskazivana je kroz fizički čin grljenja. A on izostaje u okolnostima pandemije, s obzirom na mjere socijalne distance i nemogućnost tjelesne komunikacije.

Projekt je nastao u produkciji umjetničke organizacije 21:21 i Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Dramaturgiju potpisuje Saša Božić, a predstavu izvode Krešimir Mikić, Petra Hrašćanec, Ema Crnić i Livio Badurina. Reprizne izvedbe slijede u ponedjeljak, 28. veljače i u utorak, 1. ožujka 2022. godine. Obje predstave počinju u 18 sati. Za kostimografiju je zadužena Ana Fucijaš, a za scenografiju Igor Ruf. Glazbu potpisuju Nenad i Alen Sinkauz, a svjetlo Bojan Gagić. Fotografkinja projekta je Nina Đurđević, a producentica ispred organizacije 21:21 Tena Bošnjaković. O ovoj umjetničkoj organizaciji doznajte na njihovoj Facebook stranici.

Ako zagrljaj definiramo kao formu izražavanja fizičke intime, bliskosti, simpatije ili ljubavi između dvije ili više osoba, postavlja se pitanje kako zabrana dodirivanja i grljenja utječe na promjene svakodnevnog ponašanja? Da li bez fizičkog kontakta mijenjamo odnos prema poimanju anatomskog krajolika vlastitog tijela? Utječe li zabrana fizičke bliskosti na promjenu kolektivnih rituala slavlja i/ili žalovanja?

Ideja za projekt “Zagrljaji” nastala je mjesec dana uoči eskalacije pandemije koronavirusa

Tijekom zagrljaja naše tijelo izlučuje hormon oksitocin. On inače ima veliku ulogu tijekom poroda i dojenja. Poznat i kao hormon ljubavi, oksitocin ima veliku ulogu u stvaranju odnosa među pojedincima. Važan je za povezivanje te osjećaj bliskosti i povezanosti koja se stvara u ljubavnim, prijateljskim i obiteljskim vezama. Imajući to na umu, kao i složenost međuljudske tjelesne komunikacije, koreografkinja kroz temu zagrljaja kreira svojevrsne portrete ljudi koje karakteriziraju različiti tipovi intimiteta, razotkrivajući lepezu naših potreba za bliskošću, koja nam je gotovo neobjašnjivo oduzeta.

Projekt se referira na stvarno iskustvo autorice i skupine njezinih prijatelja i suradnika vezano za bolesti i smrti životnih partnera. Nemogućnost grljenja oboljele osobe spojene brojnim cijevima i žicama na aparate koji postaju uključivi dio integriteta oboljelog te traženje dijelova tijela koji su dostupni fizičkom kontaktu predstavljaju intimno individualno iskustvo. Uvođenjem mjera izolacije individualno iskustvo prerasta u kolektivno promišljanje.

Sudionici projekta Zagrljaji sudjelovali su u navedenim događanjima i svjedočili posljedicama mjera izolacije. Ona onemogućuju kontakte u dramatičnim aspektima života kao što su bolest, smrt, sahrana i žalovanje. I intimna i ritualna grljenja iscjeljuju te se postavlja se pitanje kako nedostatak fizičkog kontakta utječe na potenciranje strahova, tjeskobe i fantazmi. Sve dodatne informacije o predstavi Zagrljaji doznajte na mrežnim stranicama HNK-a na adresi hnk.hr.

Tagged