branko banković | usred svega | zpc zagreb | 2022.

Usred svega, predstava koreografkinje Vesne Mimice, reprizno igra u ZPC-u u petak i subotu, 21. i 22. siječnja 2022. godine

Predstava “Usred svega” koreografkinje Vesne Mimice reprizno igra u Zagrebačkom plesnom centru. Tematsko uporište predstave “Usred svega” jest psihologija Gestalta. Drugim riječima, kao polazišna točka izabrana je geštalt tehnika prazne stolice. Njezina se specifičnost ogleda u afirmiranju iskustva polaznika terapije kao samostalne cjeline, sa što manje intervencije terapeuta i bez prisutnosti osobe s kojom je polaznik eventualno dijelio iskustvo izloženo terapeutu.

Tema psihologije Gestalta bila je izazov jer, da bi se zapravo razumjela, iziskuje i vlastito iskustvo geštalt terapije. Da bi se izbjegla scenska primjena terapeutskih postupaka s kojima je samo dio tima predstave imao iskustva, koreografski, izvođački i dramaturški fokus prebacio se na istraživanje mehanizma koji se ocrtava povrh tehnike prazna stolca, mehanizma koji je sublimiran iz nje, ali koji scenski ipak može poslužiti za kreiranje smisla i izvedbenog konteksta.

U ovom slučaju posrijedi je mehanizam istog ishodišta, a različitih rezultata te njihova poštivanja kao zasebnih cjelina sa što manje izvedbenog interveniranja u njihove zadanosti. S obzirom na oslanjanje na tehniku prazna stolca, kao zajedničko scensko uporište izabrane su stolice. Ali njihova važnost proizlazi i iz generiranja različitog plesnog vokabulara svakog izvođača. Tj. iz generiranja, očuvanja i razdvajanja različitih izvođačkih cjelina usprkos dijeljenju istih scenskih objekata u istom scenskom prostoru. Predstava reprizno igra u Zagrebačkom plesnom centru u petak i subotu, 21. i 22. siječnja 2022. godine. U predstavi Usred svega plešu, govore i izvode Branko Banković i Matija Gašpari. Više o Vesni Mimici doznajte na njezinoj Facebook stranici.

Tagged