tosca - giacomo puccini :: hnk zagreb :: 2023.

Tosca, glasovita Puccinijeva opera, igra u zagrebačkom HNK-u 11. i 13. travnja 2023. godine

“Tosca” Giacoma Puccinija, jedna od najizvođenijih opera na svijetu, ponovo se vraća na scenu zagrebačke Opere! Tako s velikim zadovoljstvom najavljujemo nove izvedbe opere “Tosce” i to u impresivnoj produkciji koja je već osvojila svjetske operne pozornice. Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu će tijekom travnja 2023. godine nastaviti opernu sezonu uz Puccinija i to “Toscom”, jednom od njegovih najpoznatijih opera. A nju će izvesti solisti HNK, koje će uz Zbor i Orkestar voditi počasni šef dirigent Pier Giorgio Morandi.


Libreto Tosce temeljen je na priči o talijanskoj pjevačici Floriji Tosci, koja je živjela na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće. Radnja se odvija u razdoblju poslije Francuske revolucije. A ova je proslavljena operna pjevačica bila zaljubljena u Marija Cavaradossija, Bonapartista. Njega je uhitio rimski policijski zapovjednik barun Scarpia te je ucijenio Toscu. Naime, on je obećao poštediti ga smrtne kazne ako Tosca pristane na noć s barunom.

U naslovnoj ulozi Florije Tosce u ovoj sezoni nastupit će po prvi puta u karijeri sjajne sopranistice Valentina Fijačko Kobić i Lana Kos. Također, uz njih nastupa i nacionalna prvakinja iz Rijeke Kristina Kolar. Romantičnog, sladoljubivog i zaljubljenog slikara Maria Cavaradossija tumačit će gost Carlo Ventre te Stjepan Franetović. I dodajmo, vlastohlepnog i beskrupuloznog šefa policije baruna Scarpiju tumačit će Stefano Meo i Davor Radić. Toscu možete ponovo pogledati u zagrebačkom HNK-u u utorak i četvrtak, 11. i 13. travnja 2023. godine. A svoje ulaznice možete rezervirati na mrežnim stranicama HNK-a na adresi hnk.hr.

Tagged