tisja kljaković braić - izložba "oni" | etnografski muzej zagreb | 2024.

Tisja Kljaković Braić dolazi za izložbom “Oni” u Etnografski muzej, a izložbu možete pogledati od 22. travnja do 22. rujna 2024. godine

Tisja Kljaković Braić sa izložbom “ONI” dolazi u Etnografski muzej Zagreb. Otvorenje ove izložbe održat će se u utorak, 23. travnja 2024. godine u 19 sati. I dodajmo, izložbu možete pogledati sve do nedjelje, 22. rujna 2024. godine. Spomenimo da je ova izložba organizirana u sklopu izložbenog projekta “Intimni prostori svakodnevice”.

U izložbi Intimni prostori svakodnevice zagrebačkog Etnografskoga muzeja propituju se aktualne teme iz naše svakodnevice. A te teme su kontekstualizirane i radovima priznate slikarice, ilustratorice i spisateljice Tisje Kljaković Braić. Upravo u središtu umjetničkog propitivanja je svakodnevni život koji je ispunjen sitnicama, prepoznatljivim dnevnim rutinama i malim ritualima bračnog para. Ali i osobnih razmišljanja autorice koji su ilustrirani na humorističan način karakterističan za dalmatinski mentalitet.

Tisja funkcionira na principu da u što manje crta i riječi uhvati što autentičniju “fetu” života

“Dok još nisam znao ništa o Tisji Kljaković Braić i o njezinu radu, iz nekih svojih predrasuda sam imao dojam da ću u knjizi naići na onu banalnu, stereotipnu inačicu dalmatinskog humora kojom se razbacuju starije gospođe koje jedna drugu oslovljavaju s KOKE. Ali kad sam krenuo čitati, već iz prvih par karikatura sam otkrio da je riječ o drugačijoj autorici. A koja funkcionira na principu da u što manje crta i riječi uhvati što autentičniju “fetu” života. Ali i kaže nešto iskreno o sebi, njima, nama i svima”, rekao je glazbenik Vojko V.

Tisja Kljaković Braić rođena je 30. lipnja 1979. godine u Splitu. Završila je Školu likovnih umjetnosti – smjer slikarski dizajn. U travnju 2003. godine diplomirala je slikarstvo na Umjetničkoj akademiji u Splitu u klasi prof. Gorkog Žuvele. Svoja djela izlagala je na tridesetak skupnih izložbi te četrdeset samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Djela joj se nalaze u fundusu Moderne galerije u Zagrebu, Galeriji Sv. Krševana u Šibeniku te u privatnim zbirkama diljem svijeta. Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika i Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Autorica je hit-knjiga U malu je uša đava, Oni, Oni 2 i Pita moja mama imate li jedno jaje. Tisja trenutno živi i radi u Splitu. Više o ovoj umjetnici doznajte na njezinom Instagram profilu.

VIDEO: Tisja Kljaković Braić, umjetnica koja je nasmijala cijelu regiju crtežima

Tagged