tisak, dvadeset i tri kioska - izložba fotografija - 2020

Tisak, dvadeset i tri kioska – izložba fotografija održava se u Novoj bazi

Fotografska serija “Tisak, dvadeset i tri kioska” nastajala u razdoblju od 2017. do 2020. godine. Fotograf Marko Ercegović se, u suradnji s novinarom čiji je rad obilježilo praćenje privatizacijskih procesa, Igorom Lasićem, upustio u istraživanje tvrtke Tisak d.d. Njeni se počeci vežu za javno poduzeće Narodna štampa, osnovano davne 1946., unutar kojeg se 1970-ih izdvaja zasebna djelatnost distribucije.

Nakon privatizacije 1990-ih uslijedilo je pripajanje koncernu Agrokor, čija je velika kriza poslovanja obilježila recentna ekonomska zbivanja u Hrvatskoj i regiji. Popularni crveni kiosci Tiska, koji su počeli služiti kao punktovi za obavljanje niza zadaća, postali su tako možda najvidljiviji urbani znak ekonomskog kraha koji je neposredno i posredno utjecao na brojne radnike i radnice.

Fotografije izravno snimljenih pročelja kioska dokumentiraju konstelacije javno izloženih proizvoda. Vrlo često se na njima nalazi osoba, uglavnom ženska, čije je lice vidljivo kroz mali kvadratni prozor.

“Vjerujem da je, u vizualnom smislu, priroda opresije izloženim raznobojnim proizvodima i lažnim osjećajem izbora, kao i pozicija prodavačice / prodavača u svemu tome, samoobjašnjavajuća”, rekao je Marko Ercegović.

Izložba fotografija Tisak, dvadeset i tri kioska održava se u Novoj Bazi (Nova cesta 66) od 27. listopada do 16. studenoga 2020. godine. Više informacija o izložbi doznajte na mrežnoj stranici blok.hr.

Fotografije poput fusnota prate izjave radnica i radnika koje je rijekom istraživanja prikupio Igor Lasić

One vole raditi na kiosku, posebice komunicirati s ljudima; nije im mrska takva izdvojenost na radnome mjestu; smatraju da su često preopterećene zahtjevima posla, dok su im plaće daleko preniske; vjeruju da bi šefovi trebali više uzimati u obzir njihova stajališta; maštaju o sanitarnom čvoru u sklopu kioska – tako otprilike glasi prosječno razmišljanje prodavačica iz poduzeća Tisak plus, osoblja koje čine dakle gotovo isključivo žene, a s određenim dijelom kojeg smo porazgovarali za ovu izložbenu reportažu i reportažnu izložbu. U izradu serije fotografija Tiskovih kioska, kao i pripadnog teksta, upustili smo se iz više razloga, ali posvetu tim radnicama stavljamo u prvi plan.

Osnovana je bojazan, međutim, da bismo ih nastavili uzimati zdravo za gotovo, onako diskretne i tek uvjetno vidljive iza gomila enigmatskih izdanja i žvaka i upaljača i reklama iznad svega, samo da nije bilo drugih, tzv. širih motiva koji su nam na koncu skrenuli pažnju na živa i angažirana bića u unutrašnjosti tih prevažnih malenih trgovačkih objekata… (iz teksta Igora Lasića)

O autorima izložbe fotografija

Marko Ercegović rođen je 1975. godine u Dubrovniku. Diplomirao je na odsjeku snimanja na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Bavi se eksperimentalnim videom i fotografijom. Izlagao je na 20 samostalnih i 30 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu, a radovi su mu objavljeni u više stručnih časopisa i publikacija. Objavio je šest autorskih fotografskih knjiga. Živi i radi u Zagrebu.

Igor Lasić rođen je 1970. godine u Dubrovniku. Novinarstvom se bavi od 1994. godine, a od 2009. zaposlen je u tjedniku Novosti. Suradnik je portala Deutsche Welle, Bilten i Lupiga. Živi i radi u Zagrebu.

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - -