10. TEDxZagreb / Twister

TEDxZagreb predstavlja globalnu konferenciju TWISTER kao vrtlog života

Početak listopada rezervirajte za TEDxZagreb – novo lokalno izdanje najinspirativnije globalne konferencije koja će predstaviti 14 govornika, 4 zabavna gosta i sve začiniti druženjem uz večeru i glazbu. Deseta sezona i dvadesetdeveti događaj po redu TEDxZagreb naslovio je atraktivnim naslovom TWISTER. Iako to mnoge na početku podsjeća na popularni film ili video igricu, organizatori su to zamislili kao – vrtlog života i žele prikazati govornike u smislu brzine života, mnoštva komunikacija, ali i pojedinačnog fokusa na nešto bitno u njihovim životima. Za ovu prigodu odabrali su govornike koji će svoje govore iznositi na hrvatskom i engleskom jeziku, jer smatraju kako je Svijet postao globalna pozornica na kojoj su oba jezika ravnopravna.

U subotu, 5. listopada 2019. godine na pozornicu u Kulturnom centru Travno svoje ideje vrijedne širenja dolaze predstaviti Ashley Colburn, Davor Runje, Jelena Holenko, Jonathan Ljungqvist, Marin Vanjak, Marinela Dropulić Ružić, Matej Lončarić, Michela Magas, Mirela Rončević, Paula Marshall, Siniša Mareković, Slaven Vincetić, Srećko Vukov i Trevor Gibson.

Uz njih svojim nastupima predstavit će se kantautorica Lu Jakelić, plesna skupina All Dance, zračne akrobatkinje Svilarice i … Nakon mnoštva inspirativnih trenutaka za kraj večeri predviđeno je zajedničko druženje uz posebno kreiranu večeru i nastup Tom & The Twistersa.

TEDxZagreb djeluje od 2010. godine kao lokalni samostalno organizirani TED događaj kojega pripremaju i realizira skupina entuzijasta volontera uz pomoć tvrtki partnera i publike. Neprofitan događaj u svojem sadržaju nema političkih, ideoloških, pseudoznanstvenih ili direktnih marketinških poruka.

Do danas je ovaj tim realizirao 28 formalnih i desetak neformalnih događaja okupivši više od 8.000 posjetitelja. Na njima su predstavili 151 govornika i izvođača čijih je 183 besplatna video sadržaja online pogledalo više od dva milijuna gledatelja. TEDxZagreb je zato danas jedan od desetak vodećih TEDx događaja u Europi, a slijedeće godine napunit će punih deset godina od svoga osnivanja.

GOVORNICI na TEDxZagreb

 • Ashley Colburn – Emmyem nagrađivana američka producentica i redateljica putopisnih filmova
 • Davor Runje – osnivač tvrtke za umjetnu inteligenciju koja nudi rješenja klijentima poput Airbusa ili londonske burze
 • Jelena Holenko – strastvena turistička voditeljica iz Gorskog Kotara na čije inspirativne ture hrle mnogi
 • Jonathan Ljungqvist – švedski avanturist kojem ni najveća planina ili najudaljenije mjesto na planeti nisu problem
 • Marin Vanjak – najveći stručnjak za pizze, ali i model uspješno vođenog posla s njima
 • Marinela Dropulić Ružić – stručnjakinja za ljudske resurse, posebno onih u turizmu
 • Matej Lončarić – autor JoomBoosa i direktor video sadržaja u 24sata
 • Michela Magas – inovatorica Europe 2017. i savjetnica za inovacije Europske komisije i grupe G7 lidera
 • Mirela Rončević – autorica modela ‘otvorene knjižnice’ i projekta Library of Croatia
 • Paula Marshall – prva žena Bama Companies i kako je zovu “Baka svih pita”
 • Siniša Mareković – poznati online satiričar i autor brojnih finišerskih medalja za trkačka natjecanja
 • Slaven Vincetić – marketinški stručnjak i projektni manager
 • Srećko Vukov – strastveni zaljubljenik u boravak na otvorenom te idejni začenik Via Adriatice
 • Trevor Gibson – Grammyem nagrađivani tonski majstor iz Birminghama i jedan od organizatora koncerta Brucea Dickinsona tijekom rata u Sarajevu

ZABAVA na TEDxZagreb

 • Lu Jakelić – kantautorica i radijska voditeljica predstavit će pjesme sa svog prvog albuma “Sve o čemu sam šutjela”
 • Plesni studio AllDance – ženska plesna grupa koja nastoji pokrenuti energiju strasti taktovima glazbe
 • Svilarice – zračne akrobatkinje koje dolaze iz poznatog Triko Cirkus Teatra
 • Karla & Kasia – dvije prijateljice, maturantica i border collie kujica s mnoštvom trikova
 • Tom & the Twisters – zagrebački jump’n’jive swing band koji nas zabavlja uz večeru u neo swing stilu nakon događaja

Što su TED i TEDx?

Već 35 godina traje jedna od najinspirativniih epizoda najveće globalne platforme za promociju ideja vrijednih širenja koja je do danas online plasirala desetke tisuća inspirativnih govora pojedinaca koji svojim djelovanjem, promišljanjima ili inovacijama čine našu svakodnevicu boljom.

Na TED konferencijama nastupaju imena poput Richarda Bransona, Jane Fonda, Elona Muska, Serene Williams, Billa Gatesa, Grete Thunberg, Sir Kena Robinsona pa čak i Njegove svetosti, pape Franje (što je najveća iznimka za nastup katoličkog poglavara u povijesti crkve).

TEDx je kao program TED organizacije pokrenut 2009. godine s ciljem da omogući lokalnim TED entuzijastima da samostalno pripreme i realiziraju događaje poput ‘velike’ TED konferencije. Danas je TEDx prisutan u više od 190 zemalja Svijeta, a održano je više od 30.000 TEDx događaja.

TEDxZagreb prvi je pokrenuti događaj u Hrvatskoj još 2010. godine i do danas je održao 28 događaja na kojima je nastupio 151 govornik i glazbenik, a online je njegove video sadržaje pogledalo više od dva milijuna gledatelja. Među njima su Mate Rimac, Ella Dvornik, Ivan Mrvoš, Cristel Carrisi, Pep Torres, Andrea Andrassy, Saša Cvetojević, Nenad Bakić i Ante Vrban.

Danas su u Hrvatskoj još aktivni TEDx timovi u Koprivnici, Bjelovaru, Puli i Zagrebu (osim TEDxZagreba tu je još TEDxUniversityofZagreb koji djeluje samostalno) te povremeno u Splitu i Slavonskom Brodu.

A ako želite znati više – “X” u TEDx znači “independently organized ted event”.


PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - - - - - -

1 thought on “TEDxZagreb predstavlja globalnu konferenciju TWISTER kao vrtlog života

Comments are closed.