dokumentarni film "nun of your business" - ivana marinić kragić - 2020

Subota na ZagrebDoxu: svjetska premijera dokumentarca Ivane Marinić Kragić i dodjela nagrada

Subotnji dan, 10. listopada 2020. godine na ZagrebDoxu obilježit će svjetska premijera filma “Nun of Your Business” hrvatske redateljice Ivane Marinić Kragić. Dokumentarac o dvjema časnim sestrama koje se zaljubljuju, napuštaju samostan i započinju zajednički život na jednom dalmatinskom otoku na programu je u 20 sati u Kinu SC, a nakon projekcije uslijedit će razgovor s redateljicom i protagonisticama filma. Istovremeno, u 20 sati počet će i online live prijenos dodjele nagrada ovogodišnjeg ZagrebDoxa, koji će se moći platiti na platformi Rplus i festivalskoj Facebook stranici. Prije toga, u 14 sati u Kinu SC festivalska publika imat će prilike pogledati film “Žena”, čiju režiju potpisuju dugogodišnji suradnici – redateljica Anastasia Mikova i poznati ekolog, aktivist i filmaš Yann Arthus Bertrand. Film sabire priče 2000 žena iz čak 50 država, a kroz intimne portrete protagonistica nastoji rasvijetliti nepravde s kojima se svakodnevno suočavaju.

Mađarsko ostvarenje o sjećanju, ratnoj traumi te preplitanju prošlosti i sadašnjosti, Euforija postojanja redateljice Réke Szabó, ovjenčano Grand Prixom festivala u Locarnu, na programu je u 16 sati u dvorani Kina SC. U 18 sati na istoj je lokaciji na programu film Bolnica ispod zemlje redatelja Ferasa Fayyada, nagrađivano ostvarenje koje o sirijskom ratu progovara iz perspektive liječnice Amari Ballour koja upravlja improviziranom bolnicom u spilji. U 22 sata u Kinu SC publika će moći pogledati novi film oskarovca Alexa GibneyjaGrađanin K – o nekadašnjem ruskom oligarhu i današnjem političkom disidentu, Mihailu Hodorkovskom.

U Teatru &TD u 15 sati na programu je reprizna projekcija filma Švedsko ljeto redatelja Johna Skooga, koji prenosi impresije o ljetnoj dokolici na jugu Švedske. Premijernu hrvatsku projekciju imat će na istoj lokaciji u 17 sati srpsko – hrvatsko – katarsko ostvarenje Govori da bih te vidio redateljice Marije Stojnić koji donosi priču o jednoj od najstarijih radijskih postaja u Europi – Radio Beogradu. Obiteljske tajne, potisnuta sjećanja i prešućene traume u središtu su obiteljske drame Naslijeđene sjenke, u kojoj redateljica Susanne Kovács iznosi složenu, osobnu priču o vlastitoj obitelji, holokaustu i užasima prošlosti koji i dalje, prenoseći se generacijama, ostavljaju svoj trag u sadašnjosti. Film je na programu u 19 sati u Teatru &TD.

Američki redatelj Luke Lorentzen u dokumentarcu Ponoćna obitelj, nagrađenom s dvadesetak priznanja diljem svijeta, uključujući ono za kameru na Sundanceu, pridružuje se jednoj meksičkoj obitelji na frenetičnim, turbulentnim noćnim vožnjama po ulicama Ciudada de Méxica, a film će publika imati priliku pogledati u 21 sat u Teatru &TD.O ZagrebDoxu 2020

Posebno izdanje međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox traje do 11. listopada 2020. godine, a projekcije će se održavati u Kinu SC i Teatru &TD u Studentskom centru u Zagrebu.

Program uključuje pedesetak aktualnih dokumentarnih naslova. Natjecateljski program uključuje međunarodnu i regionalnu konkurenciju – za Veliki pečat, službenu festivalsku nagradu, natječe se 16 filmova u međunarodnoj te 14 filmova u regionalnoj konkurenciji. Mali pečat bit će dodijeljen najboljem filmu autora/ice do 35 godina starosti, a nagrađeni filmovi moći će se pogledati u nedjelju.

U popratnom filmskom programu The Best of the Rest bit će prikazano dvadesetak odabranih filmova iz ovogodišnjih službenih programa, a osim toga, ZagrebDox uključuje i dva retrospektivna programa: retrospektivu filmova nagrađivane britanske redateljice Lucy Walker te autorsku večer posvećenu renomiranom domaćem dokumentaristu Goranu Deviću.

16. ZagrebDox 2020

PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - -

1 thought on “Subota na ZagrebDoxu: svjetska premijera dokumentarca Ivane Marinić Kragić i dodjela nagrada

Comments are closed.