stara jela z dugog sela 2023

Stara jela z Dugog Sela 2023 – gastro manifestacija koja promiče tradicionalna jela posavsko-prigorskog područja održava se od 15. do 17. rujna

Dugoselska gastro manifestacija “Stara jela z Dugog Sela” promiče tradicionalna jela posavsko-prigorskog područja i čuva kulturu kraja. Ovogodišnje izdanje održat će se od petka do nedjelje, od 15. do 17. rujna 2023. godine u centru Dugog Sela. Točnije, mjesto radnje je Kolodvorska ulica, a “Stara jela z Dugog Sela 2023” organizira TZ Grada Dugog Sela. Dodajmo i da će svečano otvaranje manifestacije biti održano u subotu, 16. rujna u 12 sati na velikoj pozornici.


Kako bi išli ukorak s modernim trendovima u gastronomiji, manifestacije Stara jela z Dugog Sela prošle je, 2022. godine, predstavila Bakin emajlirani tanjurić kao jedinstveni suvenir i pribor za konzumaciju. Naime, manifestacija ima karakter plastic free i zero waste događaj. U duhu održivog turizma, na manifestaciji će se, uz izvrsnu domaću hranu, održavati radionice u kojima ćemo saznati kako pripremiti obrok bez otpada. Jer su i naši stari znali iskoristiti svaki dio namirnice! Bakin emajlirani tanjurić podsjeća na industrijsku baštinu Dugog Sela jer su građani ovog grada desetljećima radili u Tvornici emajliranog posuđa Gorica.

U skladu s promocijom tradicionalnih načina pripreme hrane, tih će dana u Dugom Selu gostovati majstori peke iz Vareša iz Bosne i Hercegovine i Baranjci koji će sve naučiti kako se kuha u vrčevima na vatri te TZ Biograda na moru koja nam donosi dašak Dalmacije. Birat će se najbolja pečena guska, naučit će se pripremati sir na način naših baka, razvlačiti savijače s domaćim tijestom, peći kuruzu na otvorenoj vatri… A nedjelja, 17. rujna, dan je za KOTLOWINA SHOW. To je najzabavnije natjecanje u kuhanju kotlovine u kojem prednost imaju svi koji o kotlovini ne znaju baš ništa. Voditelji ovog iznimno zabavnog programa su Mario Petreković, Ribafish i Ivanka Boljkovac.

Stara jela z Dugog Sela 2023 održava se od 15. do 17. rujna

Na manifestaciji Stara jela z Dugog Sela 2023 dobro će se provesti i veliki i mali. Naime, bit će tu organizirane radionice za djecu. Sudjelujte u igrama Od alame do strašila, Začina dugoselskog kraja, Od kuhače do igračke, Vuneni prijatelji – izrada igračaka od vune, Duuugo selo – izrada kućica od kartona itd.), radionice za odrasle (Keramika, Dekoriranje stola prirodnim materijalima, Permakultura…), a brojne su i gastro radionice. Izdvojit ćemo Frižider, Iskoristi sve, Gole torte, Sir po starinjski, Savini me, ispeci me, Kuhamo u ćupovima… A u glazbenom dijelu programa sudjeluju Tamburaški sastav Ravnica, Bosutski bećari, Minea, Ella i I. Bee.

Manifestaciju Stara jela z Dugog Sela 2023 otvara već u petak, 15. rujna, Dugoselski spomenar. To je projekt očuvanja nematerijalne baštine Dugog Sela, a provodi se u partnerstvu TZG Dugog Sela, KUD-a Preporod i Grada Dugog Sela, uz potporu Hrvatske turističke zajednice s ciljem očuvanja starih znanja i vještina. A ona omogućava da turisti postanu, barem nakratko, dijelom bogate baštine dugoselskog kraja. Izložba Dugoselski spomenar u petak, 5. rujna u 18 sati, u Kulturno-informativnom centru za posjetitelje.

Projekt se predstavlja Dugoselskim kišobranom. Specifičnim suvenirom grada koji glavu čuva od kiše, a uspomene od zaborava. Kišobran, ali i marame, torbe i straničnici ukrašeni su motivima narodnih nošnji iz ovog kraja, koje ponosno čuva u velikoj zbirci KUD Preporod – najstariji i jedan od najboljih KUD-ova u Hrvatskoj koji djeluje više od 115 godina. Kroz niz radionica veza, keramike, plesa, pjesme ili tkanja stariji će sugrađani svoja znanja i sjećanja prenositi mlađima, ali i svim zainteresiranim turistima koji posjete Dugo Selo. Tako će se istovremeno čuvati znanja i običaji naših djedova i baka, ali i širiti priča o Dugom Selu. Više o ovoj manifestaciji doznajte na Facebook stranici TZ Grada Dugo Selo.

VIDEO: Minea | I. Bee | Bosutski bećari

Tagged