porto etno festival 2023 :: rijeka hrvatska

Sedmi riječki Porto Etno festival najavljuje Dejan Petrović Big Band kao svog prvog headlinera!

Nakon što je tijekom svojih šest godina postojanja putovao po raznim lokacijama u Rijeci, ovogodišnji Porto Etno festival vraća se u prostor Exportdrva. Vikend koji ljubitelji ovog međunarodnog festivala svjetske glazbe i gastronomije moraju zaokružiti na kalendaru je onaj od 1. do 3. lipnja 2023. godine, a najavljen je i prvi izvođač. U petak, 2. lipnja, nastupa ambasador srpske trube Dejan Petrović sa svojim Big Band orkestrom!


Prepoznatljivi zvuci truba, gitare i dobar groove osobna su karta ovog benda, čija se glazbena podloga može čuti i u velikom broju filmova Emira Kusturice. Orkestar Dejana Petrovića postoji od 1996. godine, a njegov osnivač i mentor bio je Mića Petrović, legendarni majstor trube iz Srbije. Bend 2006. godine mijenja koncepciju i prvobitnoj postavi puhačkih instrumenata priključuju se klavijatura, bubanj, perkusije i ženski vokal. I tako nastaju prvi koraci Big Banda uz stvaranje potpuno novog zvuka…

A uskoro im se priključuju gitara, muški vokal te bas gitara. Dejan Petrović i njegov Big Band orkestar ne biraju strane i žanrove. Oni ne brinu o muzičkim pravcima nego jednostavno rade ono što vole i što najbolje znaju, a to je dobra glazba. Dodajmo da Dejan Petrović Big Band u na ovaj riječki festival dolazi uz pomoć udruge Primorski pijat.

Ovaj festival u Eksportdrvo ponovo donosi i uvijek popularni gastro program

Dodajmo da će se za gastro program pobrinuti predstavnici Udruga manjina koji djeluju u Rijeci i županiji. A u subotu, 3. lipnja, gastro-znatiželjnici moći će isprobati njihove brojne nacionalne gastro-specijalitete, sve začinjeno s folklornim nastupima. Glazbeni program za četvrtak, 1. lipnja i za zatvaranje festivala u subotu, 3. lipnja, bit će objavljen uskoro.

Ulaznice po cijeni od 20 eura u pretprodaji za koncert Dejan Petrović Big Banda moguće je kupiti na blagajni HKD-a bez dodatne naknade ili online u sustavu MojeKarte.hr, u Dallas Music Shopu, Foto Reviji i New Soundu (Matulji) uz naknadu od dodatnih 0,70 eura za obradu transakcije. Od 20. svibnja do 1. lipnja cijena ulaznice je 25 eura. Na dan koncerta, ulaznice će se moći kupiti i u Exportdrvu po cijeni od 30 eura. Napominjemo da će blagajna biti otvorena sat vremena prije početka koncerta. I dodajmo, ulaz na gastro-folklorni program u subotu, 3. lipnja, je besplatan!

Porto Etno međunarodni je festival svjetske glazbe i gastronomije

Ovaj festival se u Rijeci kontinuirano održava od 2017. godine, a utemeljen na 20 godina tradicije manifestacije Etno smotra koja se u Rijeci održavala s ciljem prezentiranja kulture nacionalnih manjina koje djeluju u gradu i županiji, a svoj novi oblik i naziv Porto Etno dobio je u okviru projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. A od 2020. godine organizaciju preuzima Hrvatski kulturni dom na Sušaku (HKD).

Cilj festivala je putem glazbe i gastronomije promovirati multikulturalnost, različitost i toleranciju. Od 2022. godine Porto Etno festival postao je dio europske mreže MOST Music kojoj je misija osnaživanje glazbenog tržišta Balkana povezivanjem i podržavanjem umjetnika, festivala, klubova i institucija na svjetskom glazbenom tržištu. Više informacija doznajte na mrežnim stranicama na adresi hkd-rijeka.hr/portoetno.

Tagged