narcis vučina

Sarajevo u gostima: Kulturna događanja i druženja na 8. festivalu “Ja BiH… Pet dana Sarajeva u Zagrebu”

Sarajevo, ljubavi moja… Ovim će duhom od 7. do 11. listopada 2019. godine (o)disati zagrebačka mjesta – Muzej Mimara, kino Kinoteka, Napretkov kulturni centar, Galerija Bošnjačke nacionalne zajednice i drugi, koji će ugostiti raskošan kulturno – umjetnički program osmog izdanja festivala “Ja BiH… Pet dana Sarajeva u Zagrebu”.

Festival iz godine u godinu u hrvatsku metropolu dovodi najvažnije umjetničke duše i najuspješnije profesionalce u području kulture iz susjedne nam BiH, njegujući tako bliskost i suradnju tih dvaju gradova, odnosno država.


Svečano otvaranje Festivala održat će se 7. listopada u Muzeju Mimara, gdje će nastupiti glazbeni trio predvođen jednim od najboljih i najcjenjenijih bosanskohercegovačkih gitarista, Boškom Jovićem, koji će ujedno promovirati i svoj nosač zvuka Voyage, a pridružit će mu se Ante Gelo na gitari i Bruno Philipp na klarinetu.

Drugog dana festivala, 8. listopada, u galeriji Bošnjačke nacionalne zajednice očekuje nas otvorenje izložbe grafika likovnog umjetnika Admira Mujkića pod nazivom Putovanja, a događanje će sevdalinkama začiniti višeglasni instrumentalni sastav ansambla Bosana.

Srijeda, 9. listopada, rezervirana je za filmske poslastice. U kinu Kinoteka mogu se pogledati najbolji od najboljih recentnih bosanskohercegovačkih kratkih igranih filmova, između ostalih Dah u režiji glumca Ermina Brava, ujedno osvajača nagrade Srce Sarajeva za najbolji kratkometražni film 2018., kao i od struke hvaljene, trilersku dramu Pivac u režiji Sabrine Begović Ćorić i intrigantni dox Intervju Nermina Hamzagića. Kao šećer na kraju, stiže i Majkino zlato Irfana Avdića, ovjenčan nagradom za najbolji studentski film u Sarajevu.

Četvrti dan festivala izuzetno je raznolik; dok će se u Napretkovom kulturnom centru upriličiti otvorenje izložbe slika i skulptura PULS 2018., pod umjetničkim ravnanjem akademskog slikara Ante Kajinića, na kojoj će svoja novopečena umjetnička djela predstaviti devet odabranih umjetnika iz Hrvatske i BiH, nastalih tijekom umjetničkog likovnog simpozija Puls u Garevcu u Brodskoj Posavini, u kinu Kinoteka Aljazeera Balkans priređuje projekciju dokumentarnog filma Uže redateljskog dvojca Nermina Hamzagića i Zijaha Gafića, uz posebnog gosta, direktora dokumentarnog programa Aljazeera Balkans Seada Kreševljakovića.

Vrhunac večeri je koncert proslavljenog kantautora Narcisa Vučine, kojem dugujemo brojne domaće evergrine, a ovim će posebnim nastupom proslaviti 50 godina umjetničke karijere.

Završni dan festivala posvećen je malim ljudima koji čine velike stvari

U Ininoj kući udruga Spajalica u 11 sati svoj će rad predstaviti udruga Zamisli, koja s čak 28 uspješnih projekata (pot)pomaže obrazovanje mladih i osoba s invaliditetom, kao i udruga Kultura za sve, koja broji niz aktivnosti koje ‘pomiču granice’.

U večernjim satima, u kinu Kinoteka, prikazat će se dugometražni igrani film Dobar dan za posao scenarista i redatelja Martina Turka, koji je prilagođen osobama s oštećenjem vida, a u Napretkovom kulturnom centru, uz goste Narcisa Vučinu i Seada Kreševljakovića, razgovarat će se o razvoju i dometima projekta Kradeni ljudi. Osmo festivalsko izdanje zatvorit će koncert uzbudljivog glazbenog dua La Papa, poznatog po dramatičnim frizurama i egzotičnim instrumentima – čelu, ukuleleu i virtualnom bubnju.

Festival organizira Udruženje za promociju kulture i umjetnosti ja bih u suradnji s Hrvatskim kulturnim društvom Napredak, Napretkovim kulturnim centrom, Bošnjačkom nacionalnom zajednicom Grada Zagreba, te Gradom Sarajevom i Gradom Zagrebom.

Ja BiH… Pet dana Sarajeva u Zagrebu

Tagged