projekt "pupoljci" | tunel grič - upart zagreb | 2022.

Pupoljci, umjetnička instalacija koja je postavljena u tunelu Grič u sklopu projekta UpArt, bit će dostupna za razgledavanje tijekom rujna 2022. godine

U sklopu novog projekta UpArt u tunelu Grič niknula je umjetnička instalacija “Pupoljci”. A ona Vas poziva na promišljanje o ponovnoj kreativnoj uporabi predmeta… Rad je inspiriran nježnim motivima i organskim oblicima iz prirode koju svi zajedno težimo očuvati, dok je s druge strane u potpunosti izrađen od otpadnih predmeta kojima ju svakodnevno opterećujemo.

Riječ je o prvoj u nizu intervencija u javnom prostoru kojima će UpArt istraživati ekološki pristup u umjetnosti. Predstavlja se kao dio umjetničke platforme Artupunktura u organizaciji Turističke zajednice grada Zagreba. Ovu sasvim drugačiju umjetničku instalaciju možete razgledati do nedjelje, 25. rujna 2022. godine.

UpArt je projekt održive umjetnosti u javnom prostoru. On kroz umjetničke instalacije fokusom na recikliranje i upcycling predmeta progovara o temama koje povezuju potrošnju, transformaciju i okoliš. Pokreće ga Ana Mikin, koja stoji iza niza kulturno-turističkih projekta, uključujući i poznati umjetnički projekt Okolo te uz kulturni sektor, godinama djeluje i u području održivog razvoja. Zajedno s umjetnicom Jelenom Petric, koja u svom radu prednost daje iskorištenim materijalima ili pak onima koje pronalazi u okolišu, među ostalim i dobitnicom Nagrade mladoj umjetnici 54. Zagrebačkog salona, započinje ovu novu umjetničku upcycling priču.

Instalacija “Pupoljci” u tunelu Grič ujedno pruža i osvrt na potrošačko društvo

“Ideja je bila spojiti etiku i estetiku kroz transformaciju otpadnih materijala u vizualno atraktivan umjetnički rad. No, prvenstveno smo željele istražiti svestranost iskorištenih predmeta i predstaviti ih u drugačijem svjetlu. Htjele smo naglasiti njihov potencijal pretvorbe u nešto novo, korisno i lijepo. Ali i pokazati kako možemo produžiti život svakodnevnim predmetima koji nam više ne služe. Kako im dati novu svrhu i pretvoriti ih u medij za izražavanje umjetničke ideje s porukom”, rekle su Ana Mikin i Jelena Petric.

Instalacija preispituje održivost i ekološki utjecaj vlastitih potrošačkih navika u svakodnevnom životu, ali i samog umjetničkog procesa. Upravo je potonjem autorski tim posvetio veliku pažnju s ciljem minimiziranja ekološkog otiska. Pupoljci su tako nastali isključivo od odbačenih plastičnih vrećica i cerada te neupotrebljivih kišobrana koji su preusmjereni s puta na deponij u umjetnički atelje, a sav materijal se prikupljao pješke ili biciklima i obrađivao ručno, uz pomoć tek jednog kućanskog aparata. Također, instalacija je osmišljena na način da se nakon izlaganja lako može prenamijeniti bez stvaranja dodatnog otpada.

Projekt se ostvaruje uz podršku Turističke zajednice grada Zagreba. Umjetničku instalaciju potpisuje autorski tim koji čine Ana Mikin i Jelena Petric, uz podršku Marte Grbešić u realizaciji. Za oblikovanje svjetla zadužena je Vesna Kolarec, a iza zvuka stoji Damir Šimunović. Više informacija o projektu UpArt doznajte na službenoj Instagram stranici.

VIDEO: Tajne zagrebačkog tunela Grič

Tagged