toni starešinić - klub vinyl zagreb - 2019

Promocija prve solo ploče Tonija Starešinića “Nesreća” u Vinyl klubu

Objavljena je dugoiščekivana, prva solo ploča Tonija Starešinića “Nesreća”, a promocija ploče će se održati 29. studenoga 2019. godine u 20 sati u zagrebačkom klubu Vinyl u Bogovićevoj ulici. Ulaz na koncert je besplatan. Riječ je o soundtracku prve sezone dokumentarne serije Nesreća redatelja Arsena Oremovića, a emitirane na HTV-u, a kako ta glazba zvuči uživo, Toni će uživo dočarati i na promociji.

Glazba je ambijentalnog elektro – akustičnog karatkera, odnosno Toni Starešinić je opisuje kao glazbu u slikama jer se ne radi o klasičnim kompozicijama: “Opisao bih ovu glazbu kao glazbu u slikama, dok sam je radio, više sam se osjećao kao slikar nego skladatelj. Sistem rada temeljio sam na bacanju boja/zvukova i oblikovanju kratkih linija/melodija. Slike su nastale brzopotezno, a istom tom brzinom se i odvijaju pred ušima slušatelja, jedna za drugom, kao film. Uostalom to joj je i bila prva namjena, da prati film. Međutim kada smo odvojili vizualni dio od zvučnog otvorila se potreba za dodatnim nijansama klavijatura, a tu mi je pomogao i prijatelj i glazbeni suradnik trubač Andrej Jakuš.”

“Fotografija na naslovnici je iz epizode o željezničkoj nesreći 1971. godine, u kojoj je između ostalih, stradao nesretni policajac predstavljen na prednjoj strani omota koja je, s obzirom na to da je većina nesreća bila u starom sistemu, rađena u retro Yu štihu“, rekao je redatelj Arsen Oremović i dodao kako je album dvojezičan, jer “Tonijeva instrumentalna glazba s lakoćom nadilazi ovo podneblje”.

“I ona je rađena na retro analogni način pa je album mogao isti ovakav biti snimljen u 1970-ima, a opet je uzuzetno suvremen. Ako ću malo karikirati, to je za mene najbolji ex Yu instrumentalni elektronski album koji zapravo nikad nije snimljen. Tako da je dogovor s Menartom bio da ga radimo dvojezično za vanjska tržista kojem to retro pakiranje može biti dodatna vrijednost i intriga”, dodaje Oremović.

Podsjetimo, dokumentarna serija s igranim dijelovima u šest epizoda obrađuje neke od najvećih prometnih i prirodnih nesreća u Hrvatskoj od Drugog svjetskog rata. Svaka epizoda prve sezone serije izvršne producentice Maje Vukić (Izazov 365) i urednika Leona Rizmaula bavi se jednom od velikih tragedija: analizira se tragedija mirogojskog tramvaja br. 13 iz 1954. godine, velika poplava u Zagrebu 1964., željeznička nesreća na Glavnom kolodvoru u Zagrebu 1974., dvije epizode prate sudar britanskog i slovenskog aviona iznad Vrbovca 1976. te sudar brodova Aurora i Ilirija u dubrovačkoj luci Gruž 1992. godine.

Cijeli soundtrack je Toni snimio u svom studiju Tonic Electronic i baziran je na Moog, Dave Smith i Korg klavijaturama.

Tonija Starešinića znamo iz bendova Chui i Mangroove, a prati i Josipu Lisac i Edu Maajku. No unatoč gustom rasporedu,Toni je napravio i svoj prvi soundtrack za dokumentarni serijal. Prva sezona serijala je bila jedna od najgledanijih emisija na HTV-u, a u tijeku je i snimanje druge sezone.


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged