ptica siva čaplja, sisčani, 2008

Promatranje ptica na zagrebačkoj Savici – promatranje vodi Branislav Oblučar

Međunarodni dan zaštite močvare i močvarnih staništa obilježava se 2. veljače u svim državama svijeta. Na taj je dan 1971. godine u iranskom gradu Ramsaru potpisana Konvencija o močvarama od međunarodne važnosti, prvenstveno kao staništa ptica močvarica. Od tada se nastoji prepoznati vlažna staništa kao područja od velikog značaja, ne samo za bioraznolikost, nego i za obnavljanje i pročišćavanje podzemnih voda, ublažavanje utjecaja poplava, učvršćivanje obala i zadržavanje hranjivih tvari i sedimenta.

Povodom tog dana Udruga Biom poziva sve zainteresirane na besplatno promatranje ptica u nedjelju, 2. veljače 2020. godine na Savici. Okupljanje je ispod Mosta mladosti u 9 sati. Predviđeno trajanje promatranja je 2 do 3 sata, iako se možete pridružiti i napustiti grupu kad vam odgovara. U slučaju lošeg vremena postoji mogućnost otkazivanja događanja, stoga pratite Biomovu web i Facebook stranicu!

Promatranje će voditi Biomov iskusni volonter Branislav Oblučar. Kako se pjesnik i profesor književnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu zaljubio u ptice, možete saznati u njegovom tekstu KAKVE VEZE IMAJU PTICE I TINITUS?.

“U prvi mah nisam znao što zapravo očekivati, ali sve moje nedoumice bile su raspršene u trenutku kada je u fokus dvogleda dospio crvendać, koji je skakutao u podnožju jednoga grma. To je bio prijelomni događaj – sve oko mene iznenada je iščezlo, na svijetu smo postojali samo ptica i ja. Isti čas bio sam svjestan da sam našao novu strast – otkrio sam novu dimenziju postojanja stvorenu čarobnim djelovanjem svjetlosti i leća. Svijet je bio preda mnom!”, rekao je Branislav Oblučar.


PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - -