crveni križ na ilici - projekt ilica: q`art - 2020

Projekt Ilica: Q’Art – Postavljanje crvenih križeva na Ilici – Umjetnička akcija Aleksandra Battiste Ilića

Zagreb će pamtiti ovu 2020. godinu. No nažalost, ne po dobru. Uz zdravstvene, ali i još dublje društvene i ekonomske posljedice koje će ostaviti pandemija korona virusa, teške materijalne, ali i duhovne posljedice na grad i njegove građane ostavio je i razoran potres te na kraju snažna poplava koji su uništili niz domova u staroj gradskoj jezgri, a i šire. Zagreb je ranjeni grad, a umjetnička akcija “Postavljanje crvenih križeva na Ilici”, čiji je autor umjetnik Aleksandar Battista Ilić želi naglasiti razmjere te ranjenosti i trauma građana, pozivajući na svjesnost, solidarnost, ali i odgovornost prema ovoj situaciji i njenim dalekosežnim posljedicama.

Ova umjetnička akcija je dio Projekta Ilica: Q’Art koji se još od 2000. godine bavi upravo tom tematikom, osvještavajući građane o zapuštenosti samog srca grada. Projekt se vodi načelom uključivosti pa okuplja cijelu zajednicu oko središnje zagrebačke ulice Ilice kroz dinamiku Community Arta – umjetnosti zajednice.

Projekt Ilica: Q’Art svoje će rujansko izdanje održati kroz dva dana. 12. rujna u dvorištu Akademije likovnih umjetnosti, a 13. rujna 2019. godine na samoj Ilici.

Šest crvenih platnenih križeva dimenzija 5×5 metara na pročeljima i zabatima zgrada na Ilici i Britanskom trgu bit će postavljeni 3. rujna, a autorov je cilj da tijekom deset dana, sve do 13. rujna, građane motivira na “promišljanje o dubini i razmjerima krize, ali i na aktivaciju u smjeru zajedničkih napora za izliječenje i novi, bolji početak za grad na svim razinama”.

Pred nama je raskrižje prema budućnosti koju sami moramo odabrati: želimo li da stara jezgra – srce grada Zagreba – bude samo kulisa ili želimo da bude puna života? To je pitanje koje autor želi da si postavi svaki građanin Zagreba.

O autoru umjetničke akcije Aleksandau Battisti Iliću

Aleksandar Battista Ilić pokretač je Projekta Ilica: Q’Art zajedno s Ivanom Nikolić Popović. Battista Ilić cijenjeni je međunarodni suvremeni umjetnik, izlagao je u najznačajnijim muzejima širom svijeta poput MoMA-e u New Yorku. Bavi se kolektivnim oblicima umjetnosti, Community Art-om, performansom, multidisciplinarnim projektima. Donedavno je bio dekan Akademije Likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

aleksandar battista ilić 2020

PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - -