predstava "enigmatske varijacije" :: hnk zagreb :: luka dragić i aleksandar cvjetković :: 2023.

Premijera predstava “Enigmatske varijacije” održat će se u nedjelju, 5. ožujka 2023. u tonskoj dvorani HNK-a Zagreb

Premijera predstava “Enigmatske varijacije” francuskog pisca, filozofa, dramatičara i filmskog redatelja Éric-Emmanuela Schmitta, održat će se u nedjelju, 5. ožujka 2023. godine u tonskoj dvorani Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu. Dodajmo da je ova predstava rađena u koprodukciji s HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke, a režiju potpisuje Neva Rošić, jedna od najvećih umjetnica hrvatskoga glumišta. Zanimljivo, Neva je isti tekst protekle sezone s golemim uspjehom postavila u Talijanskoj drami riječkoga HNK Ivana pl. Zajca.


“U predstavi se pojavljuju samo dva glumca, a objekt njihovog interesa, tj. žena, ostaje tajanstveno stvorenje. Cijeli komad je vrlo intrigantan jer se u njemu događaju neprekidne psihološke promjene i neobični obrati situacija između ta dva lica. Moglo bi se reći da je to jedan psihološki triler”, rekla je Neva Rošić. Dodajmo da su u autorskom timu i scenografkinja Aleksandra Ana Buković, kostimografkinja Sandra Dekanić i oblikovatelj svjetla i asistent redateljice Marin Lukanović. Više informacija o ulaznicama doznajte na mrežnim stranicama HNK-a na adresi hnk.hr.

U predstavi “Enigmatske varijacije” prvi puta zajedno nastupaju Luka Dragić i Aleksandar Cvjetković

Prvi put u drami nastupaju zajedno Luka Dragić u ulozi novinara i Aleksandar Cvjetković kao pisac nobelovac. Dva muškarca susreću se na razgovoru povodom izlaska posljednje knjige pisca koja sadrži ljubavnu korespondenciju između muškarca i žene. U predstavi se pojavljuju samo dva glumca, a objekt njihovog interesa, tj. žena, ostaje tajanstveno stvorenje…

Éric-Emmanuel Schmitt je poznati i cijenjeni francuski autor koji o ovom svom komadu govori kao o onome s najviše njegove biografije. A i dobrim je dijelom ovo autobiografsko djelo, a komad se prikazuje na brojnim pozornicama diljem svijeta. Praizvedba je bila 1996. godine u Parizu u Theatru Marigny s Alainom Delonom u ulozi Nobelovca. Sam naslov – Enigmatske varijacije – autor je posudio od engleskog skladatelja Edwarda Elgara koji u svojoj skladbi obrađuje skrovitu temu u 14 varijacija. Isto se tako u tekstu pojavljuju bezbrojne varijacije na temu ljubavnih odnosa. Više o ovom francuskom piscu doznajte na Wikipediji.

Tagged