montažstroj - dokumentarni performans ZONA - 2019

Premijera dokumentarnog performansa “ZONA” Umjetničkog kolektiva Montažstroj

Umjetnički kolektiv Montažstroj u dvorani Gorgona, zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti predstavlja dokumentarni performans “ZONA”, autorski projekt Boruta Šeparovića. Performans, osmišljen kao dio cjelogodišnjeg rezidensa u MSU-u u Zagrebu, snima se za potrebe dokumentarnog filma. Izvedbom ovog performansa Montažstroj obilježava 30 godina djelovanja. Njegov početak vezan je upravo za Muzej suvremene umjetnosti, kada je 22. prosinca 1989. godine ispred tadašnje Galerije suvremene umjetnosti, izvedena umjetnička akcija Kopačka u galeriji.

Na 30. obljetnicu vraćamo se u MSU i trodjelnim performansom ZONA propitujemo raspadanje sustava javnog zdravstva na primjeru Sveučilišne bolnice u Blatu. Preko 400.000 zaposlenih građana Zagreba više od 10 godina plaćalo je samodoprinos za bolnicu koja nikad nije dovršena i ne služi svojoj zdravstvenoj namjeni. Umjesto pružanja zdravstvene sigurnosti, propada na kraju grada baš kao što je propao društveni i ekonomski sustav koji ju je gradio.

Glasine oko ovog objekta koji je trebao dovršetkom gradnje postati središnjim zdravstvenim objektom Hrvatske, počele su valjda još samim pripremnim radovima i izradom dokumentacije prije 40 godina. S vremenom, jednako kao što je vegetacija bujala oko ove zgrade bez uporabne dozvole obavijajući njezine čelične konstrukcije, o njoj su počele u gradu kolati različite urbane legende i priče.

Važnost priče o nedovršenoj Sveučilišnoj bolnici izvire upravo iz činjnice da ona jest zrcalo našeg društva i svih procesa kroz koje je ono prošlo posljednjih 30 godina.

ZONA je trodijelni performans koji će se održati u srijedu, 18. prosinca (ZONA_A), četvrtak 19. prosinca (ZONA_B) i petak 20. prosinca 2019. godine (ZONA_C) u 20 sati. Svaka od izvedbi je zasebna cjelina.

U nedjelju, 22. prosinca (ZONA A+B+C), na sam 30. rođendan Montažstroja bit će izveden završni performans koji objedinjuje sve tri prethodne izvedbe. Nedjeljnja izvedba počinje u 18 sati, a tijekom ove izvedbe posjetitelji mogu ulaziti i izlaziti po volji.

Performans izvode glumice Biserka Ipša Kunčević i Slavica Knežević Torjanac te glumci Pjer (Branko) Meničanin, Vinko Kraljević i Alan Katić uz nastup Pjevačkog zbora Sv. Ana.


PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - - - - - - - - - - -