(dis)funkcija glave - barbara vicković i ranko zidarić / 2019

Predstava “(Dis)funkcija glave” komediografa Bratislava Dimitrova u POU Velika Gorica

(Dis)funkcija glave je komedija istaknutog makedonskog komediografa Bratislava Dimitrova, koja na suptilan i vrlo duhovit način tematizira seksualne probleme kod muškaraca. Komedija je napisana 2012. godine i u Makedoniji je stekla status kultnog hita.


Predstava je vlastita produkcija Gradskog kazališta Scena Gorica, možete je pogledati 15. studenog 2019. godine u 20 sati u Dvorani Gorica, POU Velika Gorica (Velika Gorica, Zagrebačka ulica 37).

U predstavi (Dis)funkcija glave pratimo posjete trojice muškaraca psihijatrici i njihovo suočavanje sa seksualnim disfunkcijama te pokušajima da pronađu rješenje. Sva tri dramska lica imaju onu vrstu impotencije koju uzrokuje neka psihička blokada. Mogli bismo reći da je komedija woodyallenovska jer opisuje psihoze suvremenog urbanog muškarca koji se u današnjem društvu, suočava s pritiscima patrijarhalnog odgoja te inflacije seksualne ponude.

Sve je više pornografije i fetišizma, a sve manje bliskosti. U tom tjesnacu između očekivanja vječne seksualne spremnosti i frustrirajuće nemogućnosti muškarca da ispuni tu misiju, nalaze se životi naših protagonista. Naravno, neki to nazivaju i krizom srednjih godina. Komedija tematizira i strah od starenja, taj veliki tabu u današnjem ultimatumu mladosti koje forsira mainstream kultura takozvane Zapadne civilizacije.

“Muškarcima je sve teže nositi breme patrijarhalnog presinga. Sve je veća disproporcija između onoga što muškarci arhetipski jesu i onoga što moraju glumiti da bi postali ovovremeni stereotip. Živimo u hiperseksualiziranoj takozvanoj zapadnoj kulturi u kojoj više nema intime i u kojoj je vođenje ljubavi prestalo biti duhovna aktivnost. Stvari volimo, a ljude koristimo. Žene su objekti, a muškarci uživatelji tih objekata”, bez generaliziranja konstatira redatelj predstave Ivan Leo Lemo.

O predstavi (Dis)funkcija glave

  • tekst: Bratislav Dimitrov
  • redatelj i autor adaptacije: Ivan Leo Lemo
  • umjetnička voditeljica i izvršna producentica: Mia Krajcar
  • foto: Ines Novaković

U predstavi glume:

Tagged

2 thoughts on “Predstava “(Dis)funkcija glave” komediografa Bratislava Dimitrova u POU Velika Gorica

Comments are closed.