iHuman - Tonje Hessen Schei - 2020

Posebno izdanje ZagrebDoxa: utorak, 6. 10., donosi laureate renomiranih festivala i predavanje o dokudrami

Tijekom drugog festivalskog dana ovogodišnjeg ZagrebDoxa, u utorak, 6. listopada 2020. godine, publiku očekuje niz filmskih projekcija u zagrebačkom Studentskom centru, od 15 sati pa sve do kasnih večernjih sati, a posjetitelji će moći poslušati i prvo masterclass predavanje u sklopu programa ZagrebDox Pro. Filmski dan započet će projekcijom švedskog dokumentarnog filma “Neznanac” u Teatru &TD u 15 sati, u kojem redatelj Mikel Cee Karlsson rasvjetljuje sudbinu svog najboljeg prijatelja, postupno razotkrivajući njegov neobični skriveni život. U 17 sati na istoj lokaciji publika će moći pogledati film “Siddhartha” talijanskog redateljskog dvojca Damiana Giacomellija i Lorenza Raponija o svakodnevici oca i sina koji su blagodati suvremene civilizacije zamijenili životom u zabačenom talijanskom selu.

U 19 sati u Teatru &TD na programu je film kojim je otvoren ovogodišnji ZagrebDox, Bogovi Molenbeeka finske redateljice Reette Huhtanen, kojemu će prethoditi projekcija kratkometražnog filma Osoba hrvatske redateljice Sunčice Ane Veldić. Pobjedničko ostvarenje festivala DOK Leipzig, film Uzorno vladanje autora Audriusa Mickevičiusa i Nerijusa Mileriusa koje propituje pojmove zločina, pravde i oprosta kroz priču o zatvorenicima litavskog zatvora Lukiškes, moći će se pogledati u 21 sat.

Za Oscara nominiran film Bolnica ispod zemlje autora Ferasa Fayyada koji o sirijskom ratu progovara iz perspektive liječnice koja upravlja improviziranom bolnicom u spilji, na programu je u Kinu SC u 16 sati. Pobjednički film IDFA-e, Šaptom redateljica redateljica Heidi Hassan i Patricia Pérez Fernández, donosi priču o prijateljstvu koje nadvladava geografska prostranstva, a na programu je u 18 sati u Kinu SC. Na istoj lokaciji u 20 sati prikazat će se tri kratkometražna dokumentarca: Anonimno jato hrvatskog redatelja Branka Ištvančića, A sad se spušta veče srpske redateljice Maje Novaković te makedonsko ostvarenje Zauzdane oluje autora Vanje Dimitrove i Natashe Dimitrievske. O kontroverzama moćne, ali neregulirane industrije bazirane na umjetnoj inteligenciji progovara uzbudljiv politički triler iHuman norveške redateljice Tonje Hessen Schei, koji će se prikazati u 22 sata u Kinu SC.U sklopu programa ZagrebDox Pro, u polukružnoj dvorani Teatra &TD, u 17 sati redateljica Dana Budisavljević i producentica Miljenka Čogelja održat će majstorsko predavanje o spoju dokumentarnog i igranog filma, i to na temelju iskustva rada na nagrađivanoj dokudrami Dnevnik Diane Budisavljević. Dolazak na predavanje potrebno je najaviti e-mailom na adresu pro@zagrebdox.net.

O ZagrebDoxu 2020

Posebno izdanje međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox traje osam dana, od 4. do 11. listopada 2020. godine, a program uključuje pedesetak aktualnih dokumentarnih naslova. U natjecateljskom programu, podijeljenom na regionalnu i konkurenciju – za službenu festivalsku nagradu, Veliki pečat, natječe se 16 filmova u međunarodnoj te 14 filmova u regionalnoj konkurenciji. Mali pečat bit će dodijeljen najboljem filmu autora/ice do 35 godina starosti, dok će HT nagrada publike pripasti najboljem filmu po izboru publike, a na festivalu će se dodijeliti i nekoliko posebnih nagrada.

Posebno izdanje ZagrebDoxa organizirano je u skladu s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo s ciljem osiguranja što sigurnijeg boravka svih posjetitelja. 


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged