ploho & stadt | močvara zagreb | 06.04.2023.

Ploho, ruski bend i Stadt, ukrajinski umjetnik, zajedno nastupaju u Močvari u četvrtak, 6. travnja 2023. godine

Ploho, bend iz Ruske federacije i Stadt, ukrajinski bend, zajedno nastupaju u zagrebačkom klubu Močvara u četvrtak, 6. travnja 2023. godine. Na dan koncerta vrata Močvare se otvaraju u 20, a prva svirka počinje u 21 sat. Ulaznicu za ovaj koncert možete kupiti u pretprodaji po 8 ili na dan koncerta na blagajni Močvare po 11 eura.

Nakon nastupa ruskog benda Shortparis, klub Močvara nastavlja davati platformu bendovima čiji je zvuk, poetiku i živote zauvijek obilježio rat u Ukrajini. A Ploho i Stadt su i u ranijem radu pokazivali smisao za tragediju i besmisao. Ali nedavni događaji su svemu dali neizbježni ton urgentnosti. Slično našim bendovima koji su za vrijeme rata morali izraziti “nešto i sada”, da bi se orijentirali u grozomornim okolnostima.

Ploho je post-punk/new-wave bend osnovan 2013. godine u Novosibirsku, glavnom industrijskom središtu Sibira. Bend je fokusiran na poseban lo-fi zvuk koji proizlazi iz strasti prema sovjetskom i britanskom novom valu 80-ih te nedostatka resursa i nepostojanja odgovarajuće studijske opreme. Bend spaja hladnoću i samoću sibirskog industrijskog megapolisa s tradicionalnim post-punkom, dodajući priče o beznađu i besmislenosti borbe s policijskom državom, ponekad s ironijom, a ponekad s tračkom nade.

2020. godine Ploho prelazi u Artoffact Records

A iste godine njihove pjesme bivaju uvrštene na soundtrack filma Isaak, odabranog kao litvanskog kandidata za najbolji međunarodni igrani film na 94. dodjeli Oscara. Članovi benda također su sudjelovali u jednoj od scena igrajući ulogu izmišljenog ansambla lenjingradske rock scene. U veljači 2022. godine bend je započeo snimanje posljednjeg albuma When the soul sleeps. No, početak ruske invazije na Ukrajinu isprva je zaustavio snimanje na neko vrijeme, ali kasnije su ti tragični događaji uvelike utjecali na album.

Glavni pjevač i frontmen Viktor Uzhakov bio je odlučan završiti ga, ali je dodao nekoliko pjesama napisanih u ožujku 2022. godine, koje opisuju njegove emocije s obzirom na strah za tamošnjim ukrajinskim prijateljima i cijelu tragediju. A do kraja ljeta iste godine album je završen u legendarnom studiju Melodiya, nakon čega je bend službeno zauvijek napustio Rusiju i preselio se u Beograd, gdje se i sada nalazi. Više o ovom bendu doznajte na njihovoj Instagram stranici.

Prije Ploha nastupit će ukrajinski umjetnik STADT

A on je ukrajinski EBM/darkwave umjetnik iz Donjecka, pravim imenom Dmitry Filyushin. A Filyushin stvara glazbu koja odražava stalno promjenjive okolnosti u njegovom životu. Rođen u Donjecku u Ukrajini, 2018. godine pobjegao je od rata u Moskvu, gdje je vodio nomadski život. Iskustvo couchsurfinga, švorca i neposjedovanja ikakvih stvari, utječu na njegov zvuk i izvedbu. A ona se može opisati kao “hipnotička mješavina samoprijezira, tame i kaotičnog bijega od stvarnosti”…

Njegova obitelj je i dalje usred ovog užasnog rata. Majka mu je u Donjecku, na prvoj crti, otac mu je na silu unovačen u DNR, vojsku koja podržava Rusiju, a brat je u ukrajinskoj vojsci. No, Dmitry je krajem prošle, 2020. godine, sa svojom djevojkom jedva uspio izaći iz Rusije. Pronašao je novi dom u Srbiji, a trenutno kao i Ploho boravi u Beogradu. I dodajmo, Stadtu je ovo prvi koncert u Hrvatskoj. Više o ovom umjetniku doznajte na njegovoj Facebook stranici.

VIDEO: Ploho | Stadt

Tagged