pavle pavlović - yolo | ulje na platnu - 160x110 cm | 2023.

Pavle Pavlović, slikar mlađe generacije, izlaže svoje radove u novoj zagrebačkoj galeriji Trotoar i to od svibnja do srpnja 2023. godine

Pavle Pavlović je u petak, 12. svibnja 2023. godine, u galeriji Trotoar otvorio svoju samostalnu izložbu slika koju je naslovio “Trijumf vrlina”. Izložba ostaje otvorena do subote, 15. srpnja 2023. godine, a tijekom njenog trajanja održat će se razgovor s umjetnikom i nekoliko tematskih vođenja. I dodajmo, Trotoar je nova galerija suvremene umjetnosti, a smještena u Mesničkoj ulici 7 u Zagrebu. Galerija radi od srijede do petka od 11 do 19 sati, subotom od 10 do 14 sati i po dogovoru.

“… Pavle Pavlović kopa po internetu u potrazi za informacijama i vizualima koji definiraju ili parodiraju suvremeno društvo. Izabrane artefakte virtualnog džumbusa potom besramno suprotstavlja slikarskoj tehnici kao tradicionalnom mediju te ih smješta u psihodelične vizualizacije na granici razuma i mašte. Na takvim idiličnim sjecištima sudaraju se anakronični svjetovi, povijesno i suvremeno, analogno i digitalno. Ali i humano i transhumano te ozbiljno i apsurdno”, napisao je u predgovoru izložbe Saša Bogojev.

“… Od kibernetskih dubina clouda, kroz kolažno-slikarski pristup i digitalne manipulacije, do konačne izvedbe u tradicionalnom mediju ulja na platnu, Pavlović svojom razrađenom procedurom slikarsku tradiciju dovodi u sudar s kičem i arhetipovima popularne (digitalne) kulture. Time poznati vizualni rječnik s naših ekrana mutira u groteskne scene. A one nerijetko duhovito komentiraju ideju ljudske superiornosti”, dodao je Bogojev.

Tko je Pavle Pavlović?

U novom ciklusu, nastalom unatrag nekoliko godina, Pavlović nastavlja graditi svoj već prepoznatljiv svemir. A u njemu kreira osobna iskustva i motivacije koje upotpunjuje raznorodnim elementima iz virtualnog svijeta. I to sve u svrhu traženja novih značenja i mogućnosti slikarskog prostora. Svojim neobično kolažiranim slikarskim scenografijama daje hommage raznim meme junacima, internet fenomenima i senzacijama, ali i strip kadrovima te vlastitim dugogodišnjim inspiracijama – slikarstvu kasne gotike i rane renesanse.

Kroz motive, aktere na slikama, nazive radova i naslov izložbe, Pavle Pavlović se referira na osobno mu značajna djela i(ili) umjetnike iz povijesti slikarstva, suprostavljajući ih digitalnom jeziku gifova i camp estetici screensavera i stock fotografije. Sa svježim i provokativnim ironijskim odmakom Pavle Pavlović pokazuje jedan od načina na koji suvremeno slikarstvo može konkurirati našem vremenu.

Pavle Pavlović rođen je 1983. godine u Beogradu. Završio je Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna u Zagrebu 2002. godine. Studirao je na Slikarskom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Zlatka Kesera, a diplomirao 2010. u klasi prof. Zoltana Novaka. Od 2016. asistent je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, na slikarskom odsjeku. Živi i radi u Zagrebu i Samoboru. Više informacija o ovom slikaru doznajte na mrežnim stranicama na adresi pavlepavlovic.com.

O novoj zagrebačkoj galeriji suvremene umjetnosti Trotoar

Trotoar Zagreb je nova galerija suvremene umjetnosti, mjesto za izložbe, susrete i otkrivanje art scene. S uličnom lokacijom u centru Zagreba i sto pedeset metara kvadratnih izložbenog prostora, galerija se velikim ostakljenim izlozima otvara prema gradu i posjetiteljima.

Ideja o pokretanju Trotoara nastala je iz višegodišnjeg prijateljstva njegovih suosnivača – Natali Cerin, Dalibora Antonića i Martine Marić Rodrigues, kustosice galerije. Tijekom petnaestak godina zajedničkog i pasioniranog praćenja umjetničkog stvaralaštva i tržišta, stvaranjem jedinstvenog partnersko-prijateljskog odnosa, Natali, Dalibor i Martina postavili su čvrste temelje za projekt koji napokon izlazi iz okvira privatnosti.

Odabir izložbe Pavla Pavlovića za otvorenje naglašava želju prema izlaganju nekonvencionalnih autora/ica i sukladno tome različitih suvremenih poetika. Planovi Trotoara, uz samostalne autorske izložbe, usmjereni su i na grupne izložbe, inozemna gostovanja i izdavačku djelatnost. Radno vrijeme Trotoara je od srijede do petka od 11 do 19 sati te subotom od 10 do 14 sati. Također, galerija radi i po dogovoru. Više o ovoj novoj zagrebačkoj galeriji doznajte na mrežnim stranicama na adresi trotoar-galerija.hr.

Tagged