pandakon 2019

Pandakon 2019 – Edo, period japanske povijesti – konvencija azijske kulture u Močvari

Pandakon 2019 – konvencija azijske kulture održat će se 14. i 15. rujna (subota i  nedjelja) 2019. godine na vanjskim i u unutrašnjim prostorima zagrebačkog kluba Močvara. Ovogodišnja tema Pandakona je Edo, period japanske povijesti. Ove godine organizatori su se vratili početnim korijenima konvencije te se tematski vezali isključivo uz Japan. Nadahnuće za ovogodišnje izdanje je Edo period japanske povijesti, najpoznatiji široj publici po samurajima.

O Pandakonu 2019.

Povijesni period Edo vremenski pokriva godine od 1603. do 1868., a najčešće se uz njega spominje najpoznatiji shogun (vladar) Tokugawa Ieyasu. Period obilježava snažan ekonomski rast, strogi socijalni poredak, izoliranje od stranih utjecaja, no isto tako i stabilni rast populacije, periode mira bez ratovanja te uživanje u kulturi, zabavi te umjetnosti.

Naravno, u tom periodu poznatom još i kao Tokugawa shogunatu, najpopularniji su bili vladari sa svojim ratnicima – samurajima te svim pričama koje su proizašle iz tog dijela japanske povijesti, i Bushido načinu života.

Za sudjelovanje u programu ove godine pridružuju se kolege iz udruge Makoto te Ichidan udruge, koji će nas provesti kroz pojedine dijelove Edo perioda sa predavanjima o samurajima, origamiju iz Edo perioda, i presjeku japanske animacije koja se bavi temama samuraja, a uz njih imamo i pojedinačne nastupe suradnika, Udrugu Talus s boardgame igraonom, Crouch Guard donosi multimedijalnu igraonicu te gostuju KCE Events sa plesnim radionicama.

Svaki dan donosi posebnosti pa tako dolaze kolege iz Siska koji inače organiziraju SKON, i održat će kviz za sve ljubitelje Japana. U nedjelju imamo dva predstavljanja borilačkih vještina, Društvo japanskog mačevanja KIAI, koji su nam ujedno jedni od sponzora ove godine te Kyokushinaki Karate Masoyama Zagreb iz Gajnica.

U programu se nalaze i dva panela te par interaktivnih aktivnosti, i naravno nezaobilazno cosplay natjecanje, koje uvijek donosi sa sobom pregršt raznoraznih likova i karaktera koje posjetitelji predstavljaju, a natječu se za vrijedne nagrade sponzora – Here Be Dragons (generalni sponzor), Ginger sushi, Time Restaurant & Bar te Exit Games – Escape Rooms iz Zagreba.

U večernjem programu ponovno se zabavljamo uz karaoke i Just Dance dionice, koje uvijek donose zagarantiranu zabavu na plesnom podiju, nakon čega slijedi glazbeni party.

Pozivamo sve ljubitelje svega japanskog i ostalih azijskih zanimljivosti da dođu u Močvaru, bez obzira na godine! Ulaz na konvenciju je simboličnih 15 kuna po danu.


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged