balerina | balet orašar | ukrainian classical ballet | zagreb | 2019.

Orašar, baletna bajka, imat će dodatnu izvedbu u zagrebačkom HNK-u u petak, 5. siječnja 2022. godine

Zbog iznimno velikog interesa publike za najljepšom baletnom bajkom Orašar, HNK će izvesti još jednu predstavu! Budući da je u studenom u samo dva dana rasprodano 90 posto kapaciteta raspoloživih mjesta za svih 15 izvedbi, na ovaj način će se omogućiti gledateljima koji tada nisu uspjeli kupiti ulaznice da uživaju u ovoj već kultnoj božićnoj predstavi.

Balet Orašar velikog Petra Iljiča Čajkovskog, a u koreografiji Vladimira Malakhova, održat će se u srijedu, 5. siječnja 2022. godine. Za posjet Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu i samoj izvedbi baleta bit će potrebna COVID potvrda. Brzo antigensko testiranje moći će se obaviti i u prostorijama kazališta na dan održavanja predstave od 17.30 do 19 sati. Cijena testiranja je 70 kuna.

Ovu jedinstvenu baletnu bajku osim odraslih obožavaju i djeca različite dobi. Ona je neizostavan dio svake adventske čarolije u svim dijelovima zemaljske kugle. Jedno od najljepših djela klasične baletne umjetnosti vodi publiku kroz božićni svijet raskoši, šarenila, veselja, mašte, prinčeva i vila, ali i nezaobilaznih slatkiša. Ona prati pustolovine djevojčice Klare koja od svojeg ujaka na Badnjak dobiva neobičan dar – drobilicu za orahe u obliku drvenoga lutka.

Orašar ili kako se na ruskom zove “Ščelkunčik” prvi put je izveden 19. prosinca 1892. godine u postavci Mariusa Petipa

Klara obožava i svojeg ujaka poznatog po izvođenju najrazličitijih čarolija kao i njegov nesvakidašnji dar. Kad u ponoć Orašar oživi uz malu čarobnjakovu pomoć, on povede Klaru u čudesan svijet prepun najrazličitijih zanimljivih likova, koji se s neobičnom pažnjom posvećuju presretnoj djevojčici.

Koreografski i režijski Orašara je 2019. u zagrebačkom HNK postavio baletni umjetnik svjetske reputacije Vladimir Malakhov. Podsjetimo, on je s baletnim ansamblom HNK-a već uprizorio popularno Labuđe jezero. Malakhov svoju fascinaciju klasikom, kako sam kaže, voli podijeliti s mnogima diljem svijeta, smatrajući kako ljudi vole gledati dobro ispričane priče koje izazivaju emocije. I upravo stoga dolaze i po nekoliko desetaka puta vidjeti primjerice, Orašara. Više o Vladimiru Malakhovu pročitajte na Wikipediji.

Tagged