nuspojave / ivan đuričić i jelena perčin / 2019

Nuspojave – prva profesionalna izvedba Woodyevog romana

Renesansno svestran, Woody Allen kultna je i jedna od najistaknutijih umjetničkih osoba našega doba. Osim što je režirao, pisao scenarije i glumio u velikom broju filmova, svoj je svestrani talent dokazao i kao vrlo uspješan pisac koji je do sada objavio mnoštvo kratkih priča, kazališnih komada, monologa, eseja i aforizama.

Njegove kratke priče danas su neizostavan dio antologija američke proze i već se desetljećima smatraju klasikom humoristične proze, paradoksa, groteske i parodije. Woody Allen višestruki je dobitnik Oscara te brojnih drugih relevantnih umjetničkih nagrada i priznanja.

U projektu nazvanom Nuspojave (po njegovoj zbirci kratkih priča Side effects iz 1975. godine) dramaturški je spojen čitav niz njegovih kraćih proznih i dramskih tekstova kao i odlomci scenarija već realiziranih filmova. Želja nam je na duhovit način poigrati se tim dramaturškim kolažom i njegovom omiljenom temom urbane otuđenosti i neurotičnog nesnalaženja tipičnog intelektualca u fluktuirajućem svijetu svakodnevice.

Ispod te snažne satire Allen se bavi ključnim pitanjima urbanog egzistencijalizma filtriranog kroz prizmu crnog humora s puno simpatija za životne luzere. Ponekad je i s par riječi te običnom izmjenom perspektive moguće kreirati začudne svjetove na tragu Becketta, Ionesca i drugih velikih majstora kazališta apsurda (teatar apsurda). Woody Allen je zasigurno jedan od vodećih živućih sljedbenika te vrste izričaja.

Nuspojave / Iskra Jirsak

Scenska adaptacija humoreski Woodya Allena Nuspojeve igra u kazalištu KNAP na Peščenici 10. listopada 2019. godine.


PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - - -

1 thought on “Nuspojave – prva profesionalna izvedba Woodyevog romana

Comments are closed.