nihiloxica | močvara zagreb | 01.08.2024.

Nihiloxica, jedna od najvažnijih modernih afričkih glazbenih skupina, nastupa u Močvari u četvrtak, 1. kolovoza 2024. godine

Nihiloxica je jedna od najvažnijih modernih afričkih glazbenih skupina. Sastavljena je od glazbenika iz Ugande i Engleske, a njihov glazbeni stil najlakše bi se mogao opisati udaraljkaškim technom. Naime, Nihiloxica je afričke udaraljkaške ritmove spojila sa žestokom elektronskom glazbom. I dodajmo, oni su posljednjih godina postali prava koncertna atrakcija na mnogim festivalima i poznatim europskim klubovima. A sada dolaze u Zagreb i to u četvrtak, 1. kolovoza 2024. godine, kada će održati koncert u zagrebačkom klubu Močvara. Early bird ulaznice po cijeni od 16 eura mogu se kupiti do 15. lipnja. Nakon tog datuma cijena se diže na 19 eura, dok će na dan koncerta ulaznice koštati 22 eura.

Nihiloxica je nastala iz udaraljkaške skupine Nilotika Cultural Ensemble iz Ugande. Također, oni su važan dio Nyege Nyege kolektiva, nositelja moderne afričke glazbe posljednjih nekoliko godina. A Nyege Nyege preko svoje izdavačke kuće objavljuje puno uzbudljivih izvođača koji koriste elemente tradicijske glazbe i spajaju ih s pomalo ekstremnim žanrovima poput techna, raznih drugih elektronskih stilova, dronea, punka ili metala. No, Nihiloxica je njihov jedinstveni projekt.

Naime, na jednom od Nyege Nyege festivala Nilotika Caltural Ensemble su vidjeli engleski glazbenici PQ i Spooky-J te su im predložili suradnju. I tako je rođena Nihiloxica. Svojim prvim, istoimenim EP-om iz 2017. godine su oduševili glazbenu kritiku iz cijelog svijeta. A dvije godine nakon toga je objavljen i novi EP Biiri. Slijedio je prelazak s Nyege Nyege Tapes na uglednu izdavačku kuću Crammed Discs, a uslijedio je i sjajan album Kaloli (2020.). On se pojavio na svim važnijim godišnjim top listama, a Nihiloxici je donio poziv na velike festivale i poznate klubove. Nastupali su s mnogim glazbenicima, a mi ćemo samo istaknuti kako su jedan od omiljenih izvođača velikog Aphex Twina.

Poznata po svojim beskompromisnim nastupima ova je grupa postala najvažniji predstavnik afrofuturisma

Podsjetimo, to je žanrovski kišobran pod kojim se skuplja sve ono najprogresivnije što dolazi iz Afrike, a s prošlogodišnjim albumom Source of denial samo su potvrdili svoj status. Imamo sreću što ćemo ih gledati u Zagrebu, a kombinacija datuma i njihove glazbe sugerira da će koncert biti paklen. Ako ništa drugo, skinut ćete nekoliko kilograma plešući na ovu divlju muziku. I još pri tom uživati. Više o ovom bendu možete doznati na njihovoj Facebook stranici, a što o njima misle svjetski glazbeni mediji, možete pročitati u nastavku ovog teksta.

Nihiloxica are a nine-person percussion group performing traditional Bugandan drumming fleshed out with kit drums and synths. Their music has an eerie, almost gothic cast, with digital synths fizzing and rumbling around hypnotic, polyrhythmic grooves”, piše Pitchfork. “Western electronic music has a decades-deep history of trying afro or tribal drums on for size too, often in rather reductive or appropriative ways, but if anything such tendencies are inverted here” dodaje The Quietus. “As Nihiloxica draw from electronic, metal, hard rock, and older musical traditions, they call listeners to awareness and action with vigor and skill”, smatra Pop Matters.

VIDEO: Nihiloxica – Black Kaveera

Tagged