zagrebdox / 2021.

Na ZagrebDox u petak, 18. lipnja, dolazi izraelski redatelj Avi Mograbi

Ovogodišnji festival dokumentarnog filma ZagrebDox najavljuje novi festivalski dan – petak, 18. lipnja 2021. godine. A on nam donosi svjetsku premijeru filma “Ljubav oko svijeta” Anđele i Davora Rostuhara, čija će se projekcija održati u 20 sati u Kinu SC. Program počinje u 15 sati besplatnim projekcijama u Teatru &TD i MM centru. U 16 sati u Kinu SC bit će prikazan film “Gunda”, posljednje u nizu ostvarenja istaknutog ruskog redatelja Viktora Kosakovskog.

Kroz susrete s majkom krmačom, po kojoj je film i nazvan, dvije krave i jednom jednonogom kokoši redatelj na dirljiv način podsjeća na iskonsku vrijednost života. Film na ZagrebDox stiže nakon bogate festivalske turneje i s brojnim priznanjima, među kojima je i nagrada Cinema Eye te posebno priznanje na Međunarodnom filmskom festivalu u Sofiji.


U 17 sati u Teatru &TD bit će održane projekcije filmova iz regionalne konkurencije. Gledat ćemo kratkometražni Prvi rođendan nakon apokalipse (First Birthday After The Apocalypse) Farah Hasanbegović te dugometražni Kuća lutaka (House Of Dolls) Tudora Platona, koji će nakon projekcije filma osobno predstaviti film.

U 18 sati u Kinu SC u sklopu programa Majstori Doxa bit će prikazan film “Prve 54 godine”

Film originalnog imena The first 54 years – An abbreviated manual for military occupation izraelskog filmaša Avija Mograbija koji se u svojim radovima uglavnom bavi konfliktom Izraela i Palestine, propitujući kako nasilje djeluje na pojedinca. U spomenutom ostvarenju autor preuzima funkciju komentatora najduže vojne okupacije u modernom dobu – izraelske okupacije palestinskog teritorija. Avi Mograbi ujedno je ovogodišnji dobitnik Nagrade Mojoj generaciji, koju direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski dodjeljuje za izniman doprinos dokumentarnom filmskom stvaralaštvu. Nakon projekcije filma, bit će održan Q&A s autorom.

U Teatru &TD u 18 sati pak bit će predstavljena autorska večer posvećena našem redatelju Rajku Grliću, predsjedniku ovogodišnjeg međunarodnog žirija ZagrebDoxa. On uključuje dva Grlićeva naslova po izboru Diane Nenadić. Prvi je kratkometražni Pitka voda i sloboda (1999) te dugometražni Svaka dobra priča je ljubavna priča (2017), koji je korežirao uz Matjaža Ivanišina.

ZagrebDox najavljuje svjetsku premijeru domaćeg filma “Ljubav oko svijeta” Anđele i Davora Rostuhara

Putujući svijetom, ovaj autorski tandem zabilježio je 33 ljubavne priče iz raznih kutaka planeta. A one svjedoče o ljubavnim izazovima i borbama, usponima i padovima. Tijekom razvoja filma autori su u ožujku 2020. godine sudjelovali na pitching forumu, radionici usavršavanja koja se svake godine održava u sklopu programa ZagrebDox Pro. Nakon projekcije filma koja će se održati u 20 sati u Kinu SC uslijedit će razgovor autora s publikom.

U 21 sat u Teatru &TD prikazuje se film Ljudi iz garaže (Garage People) Natalije Yefimkine koji prati fenomen života u garažama koji je zadesio brojne Ruse. U isto doba, u 21 sat u MM centru na programu je Temeljna jama (The Foundation Pit) Andreja Grjazeva. To je film sastavljen od reportažnih snimki i videa s društvenih mreža kojima siromašni i obespravljeni ruski građani dižu glas protiv korumpirane Putinove vlade.

U 21:30 sati na Ljetnoj pozornici Tuškanac održava se projekcija još jednog filma iz programa Triler Dox

Na rasporedu je film Bijeg (Flee) Jonasa Pohera Rasmussena. Snimljen u animiranoj tehnici, Bijeg otkriva užasavajuća iskustva izbjeglica iz Afganistana na putu prema novim životima na Zapadu. Ova filmska odiseja, ispunjena strahom, prijetnjama i patnjom, osvojila je nagradu žirija na Sundanceu.

Festivalski program završava projekcijom filma u 22 sata u kinu SC. Tada će biti prikazan dokumentarac Agent krtica (The Mole Agent) autorice Maite Alberdi. Film je osvajač niza priznanja – dobio je nagrade Cinema Eye Honors te nagradu publike na festivalu u San Sebastianu. Zanimljivo, bio je i prvi čileanski kandidat za Oscara. Film prati 83-godišnjaka na tajnom zadatku u staračkom domu…

Podsjetimo, Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox održava se od 13. do 20. lipnja 2021. godine. Lokacije prikazivanja filmova su Studentski centar, Ljetna pozornica Tuškanac i Teatar &TD. A prikazat će se više od 80 dokumentarnih filmova. Više informacija o festivalu doznajte na mrežnim stranicama na adresi zagrebdox.net.

Video: ZagrebDox2021 :: Prve 54 godine / The First 54 Years

Tagged